Premierul britanic Boris Johnson: "O victorie a lui Putin în Ucraina ar fi o catastrofă!"

116
Premierul britanic Boris Johnson:
Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Occidentul trebuie să continue să-i susţină pe ucraineni în contextul în care aceştia încearcă să-şi recupereze teritoriul ocupat de Rusia, afirmând că ar fi o catastrofă dacă preşedintele rus Vladimir Putin ar obţine victoria, relatează agenţia DPA, consultată de Agerpres.

În declaraţii făcute după revenirea în Regatul Unit după o vizită neanunţată la Kiev, premierul Boris Johnson a avertizat că Ucraina nu trebuie încurajată să accepte o „pace proastă” care pur şi simplu ar fi preludiul unei noi ofensive ruse.

De asemenea, şeful guvernului britanic şi-a apărat decizia de a pleca, vineri, de la o conferinţă a conservatorilor din nordul ţării pentru a se putea întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
 

Momentul ales pentru vizită a dus la acuzaţii că desconsideră nordul, chiar înainte de un scrutin crucial în Wakefield, West Yorkshire, pe care conservatorii au mare şanse să o piardă.
 

Boris Johnson a declarat presei la revenirea în ţară, la baza RAF Brize Norton, că era important să fie demonstrat sprijinul Regatului Unit într-un moment în care Ucraina „suferă teribil” din cauza ofensivei ruse în desfăşurare din Doneţk.

„Cred că este foarte important să merg în Ucraina într-un moment în mod special crucial. Îngrijorarea pe care o avem este că puţină oboseală faţă de chestiunea ucraineană începe să se instaleze în lume. Este foarte important să arătăm că suntem alături de ei pe termen lung şi că le asigurăm rezilienţa strategică de care au nevoie”, a mai spus Johnson.

În convorbirile sale cu preşedintele Zelenski, premierul britanic a spus că ţara sa este gata să antreneze zeci de mii de soldaţi ucraineni în timp ce continuă luptele împotriva ruşilor.
 

Boris Johnson a mai spus că este foarte important ca ruşii să fie împiedicaţi să „îngheţe” conflictul, pentru a-şi putea consolida câştigurile înainte de a organiza un nou atac.
 

„Ar fi o catastrofă dacă Putin ar câştiga. Nimic nu i-ar plăcea mai mult decât să spună: «Să îngheţăm conflictul, să avem un armistiţiu ca în 2014». Pentru el, asta ar fi o mare victorie. Am avea o situaţie în care Putin va reuşi să-şi consolideze câştigurile şi apoi să lanseze un alt atac”, a atras atenţia şeful guvernului de la Londra.
 

„Trebuie să transmitem cu claritate că-i sprijinim pe ucraineni în ambiţiile lor de a-i izgoni pe ruşi, de a izgoni armatele lui Putin, din toate locurile pe care le-au obţinut din 24 februarie, şi să ne asigurăm că ucrainenii nu sunt încurajaţi să facă o pace proastă, ceva care pur şi simplu nu va rezista”, a adăugat el. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3923 secunde