Record spațial pentru Europa

214
Record spațial pentru Europa - iss-1332492933.jpg
O navă automată cu provizii pentru Stația Spațială Internațională (ISS) a fost lansată astăzi, de la punctul de lansare din Guiana Franceză. Nava spațială, care poartă numele lui Edoardo Amaldi, celebru fizician italian din secolul XX, a cântărit 20 de tone la lansarea în spațiu.  Înainte de lansare, tot ansamblul cântărea 777 de tone, un record pentru ESA. 

"Misiune îndeplinită", a spus șeful misiunii, Jean Yves Gall, citat de AFP. O oră mai târziu, nava s-a desprins de racheta purtătoare Ariane 5.

"Nu este încă un succes pentru Agenția Spațială Europeană, ci doar startul unei lungi călători în spațiu a navei Edoardo Amaldi. Dar este un start bun", a spus președintele ESA.

"Vor fi câteva etape critice, mai ales conectarea la ISS în timpul nopții de 28 spre 29 martie", a adăugat oficialul. Nava ar trebui să se întoarcă pe Pământ peste cinci luni.

Pe ISS se află în prezent șase astronauți, trei ruși, doi americani și un olandez: Oleg Kononenko, Anton Shkaplerov, Anatoli Ivanișin, Dan Burbank, Don Pettit și Andre Kuipers.

Stația, aflată la 400 de kilometri de Pământ, a fost ocupată continuu din anul 2000.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8363 secunde