Republica Federală Germania, la ceas aniversar. Gastronomia, un domeniu de excelență

90
Republica Federală Germania, la ceas aniversar. Gastronomia, un domeniu de excelență - germania-1475479962.jpg

Articole recomandate

Republica Federală Germania sărbătorește la 3 octombrie ziua unificării celor două state germane, Republica Democrată Germană și Republica Federală Germania, în 1990.


În domeniul gastronomiei, pâinea se bucură de o veritabilă tradiție în Germania, existând în prezent o mare varietate de produse, precum chiflele (''Brotchen''), franzelele, pâinea țărănească, pâinea cu semințe, pâinea ''Pumpernickel'', originară din Westphalia, covrigii Brezeln, cu sare, originari din Bavaria etc.

Bucătăria germană are la bază carnea, în special cea de porc, cartofii și ceapa. La o masă sunt servite, de regulă, o friptură de porc sau de vită cu garnitură (denumită ''Knödel'' sau ''Klösse''), care constă de regulă în cartofi (fierți, copți sau sub formă de piure) sau pâine. ''Kartoffelpuffer'' sunt niște clătite subțiri, crocante, din cartofi.

Un alt produs tradițional sunt cârnăciorii (''Wurst''), nelipsiți din meniuri (inclusiv la micul dejun) și de la festivaluri, precum cârnăciorii din Frankfurt, cârnăciorii ''Nurnberger Bratwurste'', ''Weisswurst'' din Munchen, alte sortimente (''Rheinische'', ''Pfalzer''). Alte meniuri au la bază macaroane, tăiței, șuncă, slănină, brânză.

Preparatele din pește sunt tradiționale mai ales în regiunea de sud. În sudul țării sunt renumiți păstrăvii pescuiți în râuri și lacuri, iar în nordul țării specialitățile pe bază de hering, cu sosuri și ceapă. Un alt produs tradițional este asparagusul cu somon afumat.

Ca desert sunt renumite clătitele, gogoșile, tartele, compoturile. Prăjitura ''Pădurea Neagră'' (''Schwarzwalder Kirschtorte'') este savurată adesea alături de cafea. De Crăciun, în Nurnberg este pregătită turta dulce ''Lebkuchen'', iar în Dresda faimoasele prăjituri cu cafea și umplutură de marțipan.

Germania este renumită pentru bere, existând o gamă largă de sortimente — bere de grâu, bere neagră (''Dunkles''), bere blondă (''Helles''), sortimentele ''Pils'' și ''Weissbier'', berea puternic alcoolizată Starkbier. Cea mai veche berărie din Germania este Weihenstephan, din Freising, Bavaria (1040 d.Hr.).

Cunoscute sunt și vinurile (seci sau dulci, albe sau roșii), celebre mai ales datorită speciei de struguri Riesling din regiunea Rinului. Zona din jurul orașului Dresda este renumită pentru strugurii Muller Thurgau (vinuri albe), iar Baden și Wurttemberg sunt renumite pentru vinurile roșii dulci.


sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5537 secunde