Republica Federală Germania, la ceas aniversar. Gastronomia, un domeniu de excelență
Articole recomandate
Pericol uriaș în Slănic Prahova: O stradă s-a surpat și sute de oameni riscă să rămână fără locuințe
25 Aprilie 2024
Raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2023: Spitalele, poliția și vămile din România, afectate de corupție
24 Aprilie 2024
Eveniment fericit în familia Simion. Liderul AUR a devenit tătic
24 Aprilie 2024
Republica Federală Germania sărbătorește la 3 octombrie ziua unificării celor două state germane, Republica Democrată Germană și Republica Federală Germania, în 1990.
În domeniul gastronomiei, pâinea se bucură de o veritabilă tradiție în Germania, existând în prezent o mare varietate de produse, precum chiflele (''Brotchen''), franzelele, pâinea țărănească, pâinea cu semințe, pâinea ''Pumpernickel'', originară din Westphalia, covrigii Brezeln, cu sare, originari din Bavaria etc.
Bucătăria germană are la bază carnea, în special cea de porc, cartofii și ceapa. La o masă sunt servite, de regulă, o friptură de porc sau de vită cu garnitură (denumită ''Knödel'' sau ''Klösse''), care constă de regulă în cartofi (fierți, copți sau sub formă de piure) sau pâine. ''Kartoffelpuffer'' sunt niște clătite subțiri, crocante, din cartofi.
Un alt produs tradițional sunt cârnăciorii (''Wurst''), nelipsiți din meniuri (inclusiv la micul dejun) și de la festivaluri, precum cârnăciorii din Frankfurt, cârnăciorii ''Nurnberger Bratwurste'', ''Weisswurst'' din Munchen, alte sortimente (''Rheinische'', ''Pfalzer''). Alte meniuri au la bază macaroane, tăiței, șuncă, slănină, brânză.
Preparatele din pește sunt tradiționale mai ales în regiunea de sud. În sudul țării sunt renumiți păstrăvii pescuiți în râuri și lacuri, iar în nordul țării specialitățile pe bază de hering, cu sosuri și ceapă. Un alt produs tradițional este asparagusul cu somon afumat.
Ca desert sunt renumite clătitele, gogoșile, tartele, compoturile. Prăjitura ''Pădurea Neagră'' (''Schwarzwalder Kirschtorte'') este savurată adesea alături de cafea. De Crăciun, în Nurnberg este pregătită turta dulce ''Lebkuchen'', iar în Dresda faimoasele prăjituri cu cafea și umplutură de marțipan.
Germania este renumită pentru bere, existând o gamă largă de sortimente — bere de grâu, bere neagră (''Dunkles''), bere blondă (''Helles''), sortimentele ''Pils'' și ''Weissbier'', berea puternic alcoolizată Starkbier. Cea mai veche berărie din Germania este Weihenstephan, din Freising, Bavaria (1040 d.Hr.).
Cunoscute sunt și vinurile (seci sau dulci, albe sau roșii), celebre mai ales datorită speciei de struguri Riesling din regiunea Rinului. Zona din jurul orașului Dresda este renumită pentru strugurii Muller Thurgau (vinuri albe), iar Baden și Wurttemberg sunt renumite pentru vinurile roșii dulci.
Bucătăria germană are la bază carnea, în special cea de porc, cartofii și ceapa. La o masă sunt servite, de regulă, o friptură de porc sau de vită cu garnitură (denumită ''Knödel'' sau ''Klösse''), care constă de regulă în cartofi (fierți, copți sau sub formă de piure) sau pâine. ''Kartoffelpuffer'' sunt niște clătite subțiri, crocante, din cartofi.
Un alt produs tradițional sunt cârnăciorii (''Wurst''), nelipsiți din meniuri (inclusiv la micul dejun) și de la festivaluri, precum cârnăciorii din Frankfurt, cârnăciorii ''Nurnberger Bratwurste'', ''Weisswurst'' din Munchen, alte sortimente (''Rheinische'', ''Pfalzer''). Alte meniuri au la bază macaroane, tăiței, șuncă, slănină, brânză.
Preparatele din pește sunt tradiționale mai ales în regiunea de sud. În sudul țării sunt renumiți păstrăvii pescuiți în râuri și lacuri, iar în nordul țării specialitățile pe bază de hering, cu sosuri și ceapă. Un alt produs tradițional este asparagusul cu somon afumat.
Ca desert sunt renumite clătitele, gogoșile, tartele, compoturile. Prăjitura ''Pădurea Neagră'' (''Schwarzwalder Kirschtorte'') este savurată adesea alături de cafea. De Crăciun, în Nurnberg este pregătită turta dulce ''Lebkuchen'', iar în Dresda faimoasele prăjituri cu cafea și umplutură de marțipan.
Germania este renumită pentru bere, existând o gamă largă de sortimente — bere de grâu, bere neagră (''Dunkles''), bere blondă (''Helles''), sortimentele ''Pils'' și ''Weissbier'', berea puternic alcoolizată Starkbier. Cea mai veche berărie din Germania este Weihenstephan, din Freising, Bavaria (1040 d.Hr.).
Cunoscute sunt și vinurile (seci sau dulci, albe sau roșii), celebre mai ales datorită speciei de struguri Riesling din regiunea Rinului. Zona din jurul orașului Dresda este renumită pentru strugurii Muller Thurgau (vinuri albe), iar Baden și Wurttemberg sunt renumite pentru vinurile roșii dulci.
sursa: Agerpres
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Joi, 29 Septembrie 2016
Miercuri, 28 Septembrie 2016
Vineri, 09 Septembrie 2016
Joi, 08 Septembrie 2016
Vineri, 02 Septembrie 2016
Joi, 01 Septembrie 2016
Joi, 01 Septembrie 2016
Miercuri, 31 August 2016
Luni, 29 August 2016
Marţi, 23 August 2016