Risc de botulism. China a interzis importul de lapte neozeelandez

84
Risc de botulism. China a interzis importul de lapte neozeelandez - lapte-1375624160.jpg

Articole recomandate

Ministrul neozeelandez al comerțului, Tim Groser, a anunțat duminică că autoritățile chineze au interzis importurile de lapte praf din Noua Zeelandă, după descoperirea în produsele lactate importate a unei bacterii capabile să provoace botulism, transmite AFP, citat de Agerpres.ro.

Interdicția 'este perfect justificată', a apreciat ministrul Groser. 'Autoritățile chineze au oprit orice import de lapte praf neozeelandez, provenind din Australia sau Noua Zeelandă, ceea ce este, după opinia mea, perfect justificat', a declarat acesta, la televiziunea neozeelandeză.

Compania furnizoare neozeelandeză - Fonterra - a precizat, anterior, că unele dintre produsele sale, între care lapte praf pentru sugari, ar putea să conțină această bacterie susceptibilă să provoace botulismul, o maladie potențial mortală.

China nu a anunțat oficial interzicerea importului de produse lactate neozeelandeze, dar agenția însărcinată cu securitatea alimentară a precizat că a contactat responsabilii a trei importatori de produse Fonterra pentru a le cere să 'oprească imediat vânzarea' și 'să retragă toate produsele' fabricate cu laptele contaminat.

China este cel mai mare importator de produse lactate, mai ales lapte pentru sugari, după seria de scandaluri alimentare din care cel mai grav a provocat moartea a șase sugari și îmbolnăvirea a mai multe sute de mii, în 2008.

Potrivit statisticilor guvernamentale, China a luat din Noua Zeelandă circa 95% din totalul cantității de lapte praf importat în primul trimestru al anului 2013, iar decizia de a opri importurile a crescut temerile unei penurii de lapte dacă interdicția se va prelungi.

Situația actuală este 'gravă', a adăugat ministrul Tim Groser. Noua Zeelandă colaborează îndeaproape cu China. Dar, a spus el, 'nu este vorba doar de China'. Loturi suspecte au fost exportate, de asemenea, în Australia, Malayezia, Arabia Saudită, Thailanda și Vietnam. 

Potrivit agenției ruse RIA Novosti, citată de AFP, Moscova 'a retras toate produsele Fonterra, inclusiv laptele pentru sugari, și recomandă consumatorilor ruși să nu cumpere aceste produse'. 

Compania malaieziană Danone Dumex Malaysia a precizat că a cerut retragerea 'din motive de precauție' a sute de loturi de lapte praf pentru sugari, dar că toate testele nu au arătat nimic pentru moment. 

Fonterra, care reunește circa 13.000 de fermieri neozeelandezi, se prezintă ca fiind primul exportator mondial de produse lactate. Compania a comunicat că trei loturi de zer folosit la fabricarea formulelor de lapte pentru sugari și băuturi pentru sportivi conțineau Clostridium botulinum, care poate cauza botulism, boală ce provoacă paralizie, chiar moarte. 

Pentru moment, nu a fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire. 

Industria lactată reprezintă 25% din exporturile neozeelandeze, potrivit statisticilor guvernamentale. Noua Zeelandă exportă produsele lactate în special în Asia, unde se bucură de imagine de marcă excelentă. Acest sector reprezintă 10,4 miliarde de dolari neozeelandezi, respectiv 6,13 miliarde de euro, pentru această țară majoritar agricolă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6573 secunde