România are un litigiu privind frontiera maritimă de stat cu Bulgaria

937
1
România are un litigiu privind frontiera maritimă de stat cu Bulgaria - romaniabulgaria-1332342787.jpg
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat că "există o zonă în litigiu în ceea ce privește chiar frontiera de stat, marea teritorială" dintre România și Bulgaria, el explicând că este vorba de 17 kilometri pătrați și că vor avea loc discuții cu experți bulgari.

"În legătură cu această comuni-tate (comunitatea de români din Bulgaria - n.r.) va trebui să avem o discuție politică de fond, ca de altfel și în ceea ce privește unele aspecte privind, poate o să vă mire, deli-mitarea platoului continental și a mării teritoriale, cu Bulgaria. Așa cum am avut negocieri cu Ucraina, și cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluționate, pe care o să le punem în discuție, o spun cât se poate de formal, dacă doriți, împreună cu partenerii noștri", a declarat Diaconescu la Digi 24.

Ministrul a explicat că "există o zonă în litigiu în ceea ce privește chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state".

"E drept, este vorba de 17 kilometri pătrați, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce, foarte rapid, astfel de lucruri nu pot fi rezolvate", a adăugat Diaconescu.

Ministrul a explicat că acest subiect există de mult timp.

"Vom invita partea bulgară să discutăm la nivel de experți, într-un cadru pe care-l vom agrea la nivel bilateral", a spus Diaconescu.

Referindu-se la problemele cu care se confruntă minoritatea românească din Bulgaria, ministrul a spus că dorește "aceleași standar-de și aceleași principii care se aplică peste tot în legătură cu regimul minorităților la nivel european".

"Nu mă deranjează absolut nimic atâta vreme cât dreptul românilor de a se considera români și nu altă categorie, altă denominare eventual dintr-o percepție emisă la nivel statal, este respectat. Câtă vreme acest drept este respectat, nu avem absolut nicio problemă, dar trebuie să atragem atenția atunci când apar diluări", a mai comentat Diaconescu.

Comentează știrea

je
22 martie 2012
diferend

o sa fie simplu, cu bulgarii, mai ales cand e vorba de frontiere? probabil am uitat in ce conditii si ce presiuni s-au facut (in anul 1940) ca granita dintre cele doua state sa fie asa cum o vedem astazi...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6256 secunde