Rusia / Scutul antirachetă de la Deveselu încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare

87
Rusia / Scutul antirachetă de la Deveselu încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare - scut-1450982217.jpg
Amplasarea unor lansatoare americane de tip MK 41 în România, în cadrul scutului antirachetă, reprezintă o încălcare a Tratatului privind Forțele nucleare intermediare (INF), a declarat joi, într-o conferință de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Realitatea.net.


"Ne-am exprimat în mod repetat punctul de vedere și estimările privind planurile scutului antirachetă al SUA și am notat că acestea sunt contrare măsurilor de consolidare a securității internaționale și stabilității", a afirmat Zaharova, citată de agenția TASS în pagina electronică.

"Cu toate acestea, SUA și aliații lor continuă să lucreze la acest program destabilizator și periculos, iar argumentele pe care le aduc devin tot mai puțin credibile", a adăugat ea.

"La 18 decembrie au fost finalizate lucrările de construcție la Deveselu, în România. După testarea și fixarea echipamentului, baza va intra în fază de pregătire operațională în prima jumătate a lui 2016", a precizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus. "Prin urmare, cea de-a doua etapă a abordării adaptive privind desfășurarea elementelor scutului global antirachetă al SUA în Europa a fost încheiată", a mai spus ea.

"Sistemele verticale de lansare MK 41 fac parte din sistemul antirachetă în locul menționat. Acestea sunt folosite de nave ale Forțelor navale americane pentru a lansa rachete de interceptare și rachete cu rază medie de acțiune de tip Tomahawk", a subliniat Zaharova. "Acest lucru ne permite să considerăm prezența lor pe teren o încălcare a prevederilor Tratatului INF de către Statele Unite", a conchis ea.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, vinerea trecută, capabilitatea tehnică a scutului antirachetă de la baza Deveselu, subliniind componenta defensivă a acestuia și precizând că este un moment important pentru România, pentru parteneriatul strategic cu SUA și pentru NATO.

Baza, care include un radar puternic, interceptori de rachete și echipament de comunicații, va fi operațională în 2016, pentru a oferi protecție în fața unor potențiale atacuri din partea Iranului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0602 secunde