Și la Constanța

Concurs Rușii lipoveni au prăznuit Crăciunul

593

Articole de la același autor

La Biserica Sfântul Prooroc Ilie a rușilor lipoveni din Constanța, credincioșii de rit vechi au sărbătorit Crăciunul ieri, pe 7 ianuarie.

Aceștia au umplut până la refuz Biserica a cărei pictură interioară a fost încheiată anul trecut. Faptul că Sfânta Liturghie s-a desfășurat în slavona veche și nu în limba rusă modernă nu a reprezentat un impediment pentru credincioșii care au participat la Slujbă. Mulți dintre bărbați purtau rubașcă (cămașă tradițională rusească). Părintele Valentin Abaianitz, preotul comunității constănțene, care numără circa 1.000 de membri, a fost acompaniat pe toată durata Liturghiei de cei prezenți, care cunoșteau toate cântecele.
La încheierea Sfintei Liturghii, preotul a cerut de la credincioși dezlegarea de la post, urmând o frumoasă tradiție lipovenească păstrată și acum. La masa întinsă în casele lipovenești, după Sfânta Liturghie, la sfârșitul postului, după o scurtă rugăciune, capul familiei cere fiecărui comesean binecuvântarea care îl dezleagă de post. După ce o cere fiecăruia prezent la masă în parte, fiecare din aceștia îi răspunde "Dumnezeu să te binecuvânteze". După el, soția face același lucru și după ea fiecare din cei prezenți cere celorlalți la fel dezlegarea, în ordinea vârstei. În felul acesta, se cultivă legăturile de familie și de prietenie între cei adunați în jurul mesei.
Tot în ziua de Crăciun, după Sfânta Liturghie, tinerii umblă cu colinda. Când ajung la ușa cuiva din comunitate nu bat, ci spun "Doamne Iisuse Hristoase miluiește-ne", iar gazda, de dincolo de ușă, răspunde "Amin", semn că îi primește. În acest fel, cei ce intră în casă semnalează celor aflați înăuntru că vin cu intenții curate. Acest obicei este unul vechi și folosit de credincioșii de rit vechi pentru a-i recunoaște pe ai lor. Potrivit obiceiului, după acest prim dialog, oaspeții cer gazdei să îi lase în casă, iar gazda le răspunde "Dumnezeu să vă binecuvânteze, poftiți", după care le deschide ușa. Oaspeții continuă cu urarea "Pace casei acesteia", iar gazda le răspunde "Cu pace vă primim". Colindătorii vor fi conduși în casă, iar acolo cu toții, gazde și oaspeți, se închină în fața icoanei. Colindele sunt mai religioase în conținut decât cele obișnuite și se cântă cu fața la icoană și nu la gazde.

Potrivit datinilor străbune
Crăciunul este celebrat "pe stil vechi" în ianuarie în multe din bisericile ortodoxe din lume, între care cea a Rusiei, Ucrainei, Serbiei și a Ierusalimului, cât și de călugării Sfântului Munte Athos. Aceste biserici folosesc vechiul calendar iulian, în care 25 decembrie cade pe 7 ianuarie. O versiune revizuită a acestui calendar este folosită de Biserica Ortodoxă Română, Bulgară, Greacă și de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.
În felul acesta, sărbătorile cu dată fixă sunt prăznuite la date diferite de aceste biserici, având în comun, însă, data prăznuirii Paștelui. Biserica Ortodoxă a Finlandei alături de Biserica ortodoxă a Cehiei și Slovaciei urmează calendarul gregorian inclusiv în privința datei Paștelui.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9139 secunde