Saudiții, deranjați de legea privind atentatele din 11 septembrie

168
Saudiții, deranjați de legea privind atentatele din 11 septembrie - sauditii-1475251794.jpg

Articole recomandate

Toate măsurile de lobby și avertismentele transmise de Arabia Saudită Congresului american nu au fost suficiente pentru a împiedica adoptarea unei legi extrem de criticate de președintele Barack Obama.


Relațiile americano-saudite din ultimii 80 de ani intră într-o nouă fază, după era cordială din timpul administrației George W. Bush.
Familiile victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001 pot acum să dea în judecată guvernul regatului saudit pentru atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, soldate cu aproape 3.000 de morți, 15 din cei 19 atacatori de atunci fiind saudiți.


Arabia Saudită, țară cu resurse bogate de petrol, poate apela la un întreg arsenal de "arme" diplomatice și comerciale pentru a răspunde: contacte oficiale mai puține, retragerea miliardelor de dolari din economia americană sau să convingă aliații arabi din Golf să nu mai coopereze în lupta împotriva terorismului sau să nu permită accesul SUA la baze militare aeriene din regiune.


Congresul SUA, dominat de republicani, a votat, miercuri, neluând în seamă veto-ul exprimat de Barack Obama, pentru adoptarea legii terorismului. Legislatorii spun că prioritatea lor nu este Arabia Saudită, ci victimele din 11 septembrie și familiile lor.


Chas Freeman, fost secretar adjunct al Apărării și ambasador în Arabia Saudită, susține că saudiții pot lua măsuri ce riscă să afecteze interesele strategice ale americanilor, de pildă în privința reguli lor permisive de survol între Europa și Asia sau folosirea bazei aeriene din Qatar.


Alți analiști cred că nu se va întâmpla nimic, pentru că alianța respectivă are beneficii pentru ambele părți.


Ministrul de Externe saudit, Adel al-Jubeir, le-a spus jurnaliștilor, în iunie, că SUA au cel mai mult de pierdut dacă se adoptă această legislație. 


Riadul a amenințat că-și retrage investițiile de miliarde de dolari din economia americană, pentru că investitorii "își pierd încrederea în America", scrie evz.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2765 secunde