Scădere alarmantă a debitelor fluviilor Tigru şi Eufrat în sudul Irakului

234
Scădere alarmantă a debitelor fluviilor Tigru şi Eufrat în sudul Irakului - rauriscadere-1677504465.jpg

Articole de la același autor

Fluviile Tigru şi Eufrat se confruntă cu o scădere importantă a nivelului apelor în sudul Irakului, au informat ieri autorităţile de la Bagdad, care au promis măsuri pentru a remedia situaţia în ţara afectată de secetă, relatează AFP.

În Nassiriya, capitala provinciei Dhi Qar din extremul sud al Irakului, nivelul fluviului Eufrat este atât de scăzut încât se poate vedea albia pe alocuri, în apropierea malurilor şi a pilonilor podurilor aflate pe cursul apei.

Tigru şi Eufrat izvorăsc din Turcia, iar autorităţile irakiene acuză cu regularitate Ankara şi Teheranul că au redus considerabil debitul fluviilor spre Irak, din cauza barajelor construite în amonte.

Referindu-se la scăderea nivelului apei în unele provincii sudice, Ministerul Resurselor de Apă din Irak a imputat criza cantităţii mici de apă provenite din Turcia vecină, potrivit unui comunicat.

„Acest lucru a condus la o scădere bruscă a rezervelor de apă ale ţării”, a mai spus el.

Fenomenul este accentuat de practicile defectuoase de irigare din Irak, cu o exploatare excesivă a apei din fluvii, ministerul acuzând fermierii că nu respecta suprafeţele stabilite de autorităţi pentru culturile din această iarnă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6958 secunde