Concurs Start la negocieri pentru viitorul guvern

186

Articole de la același autor

Consultările de la Cotroceni, de vineri, au deschis seria negocierilor pentru viitorul guvern. Președintele Traian Băsescu a purtat, pe rând, discuții cu reprezentanții celor 18 minorități naționale, cu cei ai UDMR, ai PNL, au urmat cei ai Alianței PSD+PC, ultimii sosiți la Cotroceni fiind membrii PD-L. Pasul doi îl reprezintă negocierile directe și oficiale între partide, prima fiind anunțată pentru sâmbătă,
la ora 10,00, între PD-L și PNL.
Iată cum au evoluat, însă, lucrurile pe parcursul zilei de vineri.

Minoritățile nu vor la guvernare
Primii intrați la negocieri, la orele 10,00 ale dimineții, au fost reprezentanții celor 18 minorități naționale. După o oră de dezbateri și discuții de principiu, cei 18 au ieșit de la întâlnirea cu șeful statului hotărâți să sprijine viitorul guvern strict din parlament și fără a avea pretenția de a intra la guvernare. Reprezentanții minorităților au menționat că i-au comunicat președintelui Traian Băsescu și condițiile în care vor susține viitorul executiv, condiții pe care cei 18 le vor prezenta fiecărui partid în parte, la momentul negocierilor directe.

UDMR preferă acum PD-L
Următorii intrați la discuții cu președintele Băsescu au fost reprezentanții UDMR. Cele aproximativ 60 de minute petrecute alături de șeful statului i-au determinat pe reprezentanții UDMR să reflecteze mai atent asupra viitoarei guvernări. La ieșire, președintele Markó Béla a declarat că au discutat cu președintele țării diferite formule de guvernare. Potrivit liderului maghiar, Uniunea Democrată Maghiară din România optează pentru un Guvern PDL-PNL-UDMR. Totodată, Béla a recunoscut că Traian Băsescu a fost de acord cu prezența UDMR în Guvern.
"Nu știm dacă PNL a decis altceva, dar UDMR merge spre PDL", a spus ferm Markó Béla, asta după ce cu doar o zi înainte, udemeristul optase pentru o guvernare musai cu PNL.

Liberalii vor negreșit fotoliul de premier
Chiar și după negocierile cu șeful statului, liberalii s-au dovedit a fi de neclintit în ceea ce privește dorința lor de a deține funcția supremă în viitorul executiv.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la ieșirea de la consultările cu președintele Băsescu, că una dintre condițiile impuse în vederea formării viitorului Guvern este aceea ca executivul să fie condus de un premier liberal. Pe lângă aceasta, Tăriceanu a menționat și câteva puncte din programul liberal de guvernare. Printre acestea, "menținerea cotei unice de impozitare" și un "sistem fiscal bazat pe o fiscalitate cât mai redusă, stimulativă" care reprezintă alte două condiții "nenegociabile".
Pe de altă parte, însă, tot la ieșirea de la negocierile cu președintele Traian Băsescu, Tăriceanu a declarat că, în baza condițiilor impuse, liberalii sunt dispuși să discute cu orice formațiune politică, liderul PNL specificând în acest sens că liberalii nu au "niciun fel de preferință".

Și pesediștii vor funcția de prim-ministru
Cu aceeași doleanță supremă au intrat la negocieri și social-democrații. La ieșirea de la negocierile cu președintele Băsescu, liderul social-democraților, Mircea Geoană, a declarat că partidul său este dispus să participe la construcția unei majorități solide în Guvern "o condiție importantă" a partidului fiind aceea ca primul-ministru să vină din partea PSD.
Liderul PSD a mai explicat că partidul pe care îl conduce este deschis negocierilor cu celelalte partide parlamentare începând de astăzi. "Am prezentat câteva elemente de forță din programul nostru de guvernare, din planul anticriză, precum și nevoia ca parlamentul viitor, imediat după instalarea guvernului, să ia în dezbatere cu prioritate bugetul țării, în premieră în România într-o logică multianuală, așa cum și partidul nostru a plănuit o astfel de variantă", a adăugat Geoană.
Totodată, el a precizat că, în cazul în care alianța PSD-PC nu va găsi o corectă reprezentare în viitorul Guvern potrivit ponderii parlamentare, vor rămâne în opoziție.

Pedeliștii vor negocieri cu PNL
Așa cum se anunțase inițial, ultimii invitați la discuții, în ordinea cres-cătoare a numărului de mandate obținute, au fost pedelitșii.
Liderul PD-L, Emil Boc, a anunțat, la ieșirea de la întâlnirea cu președintele Băsescu, că prima opțiune a democrat-liberalilor este PNL în contextul negocierilor la nivel de formațiuni politice, celelalte partide fiind, în ordine, PSD și UDMR. Boc a reiterat ideea de a respecta opțiunea de dreapta a românilor: "Dacă ne uităm la votul românilor, prima noastră opțiune este și trebuie să fie PNL".
Boc a ținut să sublinieze că viitorul guvern trebuie să se constituie în jurul PD-L, lăsând totuși loc de negocieri: "PD-L are un program de criză pe care l-am lăsat pe masa președintelui. Nu avem pretenția că este perfect, dar pornim de la el", a spus Boc.
Președintele Partidului Democrat - Liberal a explicat totodată că în cadrul discuțiilor cu șeful statului acesta din urmă a atras atenția asupra faptului că, în negocierile dintre partidele politice, nu trebuie să se facă nicio precizare vizavi de viitorul mandat prezidențial și asta pentru că "ce primează acum este interesul național și nu cel al unei persoane, fie el și președintele".
Nu în ultimul rând, Emil Boc a declarat că PD-L a lăsat pe masa lui Traian Băsescu și programul anticriză al partidului.
Imediat după ieșirea de la Cotroceni, președintele PD-L a lansat o invitație la discuții liberalilor. Răspunsul liderilor PNL a venit într-un târziu și a dat ca dată a întrevederii ziua de sâmbătă, la ora 10,00.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7602 secunde