Stoltenberg: NATO va aproba "dublarea" efectivelor Forței sale de reacție rapidă

98
Stoltenberg: NATO va aproba

Articole recomandate

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va decide, săptămâna aceasta, consolidarea Forței sale de reacție rapidă, majorând capacitatea acesteia "până la 30.000-40.000 de oameni", adică "mai mult de jumătate" din mărimea sa actuală, a anunțat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.ro.



Miniștrii apărării din țările membre ale NATO vor lua 'decizia de a întări puterea și capacitățile Forței de reacție rapidă a NATO până la 30.000-40.000 de oameni, mai mult de jumătate din capacitatea sa actuală', a declarat pentru presă Jens Stoltenberg. Miniștrii apărării din țările aliate urmează să se reunească miercuri și joi la sediul Alianței de la Bruxelles.

Însă criza din Ucraina și intervenția Moscovei în vederea sprijinirii separatiștilor proruși au demonstrat că această Forță ar putea să nu fie suficient de rapidă într-un context securitar care s-a schimbat foarte mult, a subliniat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a estimat că întărirea acestei Forțe foarte rapide evoluează în ritm bun. El a adăugat că NATO își 'va accelera procesul decizional', pentru a face față noilor provocări, în mod concret prin crearea, în cadrul structurii sale de comandament, a unui nou cartier general pentru coordonarea problemelor de logistică.

Prin urmare, secretarul general al Alianței va avea 'mai multe responsabilități' în materie de desfășurare, pentru ca Alianța celor 28 de state membre să poată reacționa mai repede, a explicat Jens Stoltenberg.

'Este vorba de decizii importante, care fac parte din adaptarea NATO la un nou mediu de securitate', a estimat secretarul general al organizației, subliniind importanța ca statele membre să se conformeze angajamentelor lor din septembrie anul trecut privind majorarea cheltuielilor militare, pentru ca acestea să atingă 2% din Produsul lor Intern Brut (PIB).

Alianța Nord-Atlantică a înființat în 2002 o forță de reacție rapidă ce avea o capacitate de desfășurate mult mai rapidă decât forțele principale. La începutul lunii februarie, NATO a aprobat întărirea capacităților sale în estul Europei, creând o nouă forță de reacție rapidă de 5.000 de militari și șase centre de comandă în regiune.

În prezent, Alianța dispune de circa 13.000 de militari pregătiți pentru o eventuală reacție, dar timpul care le este necesar pentru a acționa este considerat prea lung în actualul context de securitate.

Cele șase centre multinaționale de comandă și control vor fi în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România. Ele vor servi la desfășurarea forței 'vârf de lance' dacă NATO decide să lanseze operațiuni în aceste țări apropiate geografic de Rusia și îngrijorate de politica Moscovei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5125 secunde