Scump, doamnă, scump! Dincolo…

Târguieli de sfârșit de vară la Eforie Nord

454

Articole de la același autor

Eforie Nord, stațiunea sindicaliștilor, cum este numită popular, este plină ochi și în această perioadă de turiști care vin aici după nisip curat, gogoși înfuriate și amintiri care, evident, nu se vor șterge din memoria lor cu una cu două: plajele pline, negustorii ambulanți, plimbările pe faleză sau nopțile prin discoteci.

Înainte de a intra propriu-zis
în stațiune, pe marginea drumului te întâmpină un șir lung de oameni care flutură tot felul de chei și cheițe, de la apartamente personale, pensiuni sau vile rezervate special pentru vară. Numărul lor a crescut considerabil în această perioadă: dacă înainte vedeai maxim zece "binevoitori" care ofereau cazare, așezați la distanța unii de alții, acum ofertele te copleșesc. Sunt în jur de 20 pe o distanță de 50 de metri. Cel puțin până te plictisești de numărat.
O noapte la o vilă oarecare din Eforie Nord costă 80 de lei, dar dacă vrei să stai o săptămână, de exemplu, poți beneficia de o reducere. "Dacă vreți să stați o săptămână, e 50 de lei camera. Aveți toate condițiile: apă curentă, frigider, bucătărie, piscină în curte…" , își expune oferta o femeie.
După spusele ei, alții au câteva persoane cazate deja, dar la ea spațiul este liber și disponibil. Mergem mai departe, dar nimeni nu mai pare doritor să stea de vorbă cu noi, probabil pentru că au descoperit că nu suntem simpli turiști.

Brățările din scoici și decorațiunile se vând direct la cearceaf
Așa că ne hotărâm să ne pierdem printre turiștii ieșiți la plimbare prin stațiune. Într-un colț, tatuaje temporare cu inorogi sau pisicuțe, în altul CD-uri cu Angela Similea sau coloana sonoră a filmului "Pistruiatul". Lume veselă, gălăgioasă și cât mai sumar îmbrăcată.
Dar, până la urmă, dincolo de pitorescul specific al falezei, cea mai importantă și bogată priveliște rămâne tot plaja, cu mii de oameni așezați cuminți, fiecare pe metrul lor pătrat - chiar de și-ar dori mai mult, nu ar avea cum să-l smulgă de la vecinul, care tot asta își dorește - bucuroși că apa este tot bună de baie și porumbul fiert încă mai este plimbat pe plajă.
Oriunde te uiți, negustorii ambulanți se plimbă nestingheriți printre cearceafuri, strigând frazele devenite, după atâția ani, clișee: "Ia nămolul și piatra de baieee! Brățări, cercei, coliere din scoici aveeem!". Clienții nu lipsesc, iar la super oferta de cinci lei sticla de nămol, profitul e și el considerabil. Altfel, s-ar lăsa de meserie și s-ar apuca de altceva. În condițiile actuale, cum nu este nimeni pe plajă care să îi atenționeze, vreun jandarm sau orice angajat cât de mărunt de la pază, ei își văd liniștiți de treabă.
Spre mirarea trecătorului, buticurile unde se vinde kebab și shaorma par să-și mai fi pierdut din popularitate, iar unele, din păcate, din estetică.
Unde condițiile sunt bune, stai la coadă, iar unde prețurile sunt mai mici decât la concurență, nu prea îți vine să te duci. Celor sensibili la stomac le recomandăm să se ferească de astfel de buticuri în mod obișnuit, pentru că temperaturile foarte mari din ultimele zile sigur au avut o influență nefastă asupra produselor.
Dacă ai reușit să treci de parcările din jurul magazinelor fără să plătești taxă de parcare, ai avut noroc. Dacă n-ai reușit nici măcar să parchezi lângă trotuar fără să scoți din buzunar o sumă modică, pe motiv că "parcarea se plătește, dom’le" , consideră-te un ghinionist. Sau poate doar prea credul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1299 secunde