Timoșenko: Rusia a declarat război nu doar Ucrainei, ci și Statelor Unite și Marii Britanii

343
Timoșenko: Rusia a declarat război nu doar Ucrainei, ci și Statelor Unite și Marii Britanii - iuliatimosenkoam11-1393854562.jpg

Articole recomandate

Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko a afirmat, într-un mesaj către ucraineni, că, "ocupând" Crimeea, Rusia a declarat război nu doar Ucrainei, ci și SUA și Marii Britanii, țări garante ale suveranității statului ucrainean.


"Vladimir Putin înțelege bine că, declarându-ne război, el a declarat război inclusiv țărilor garante ale securității noastre, respectiv SUA și Marea Britanie", a declarat Iulia Timoșenko, într-o înregistrare video postată pe site-ul său.


Rusia, SUA și Marea Britanie s-au angajat în 1994, prin Memorandumul de la Budapesta, să acorde garanții privind securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în schimbul renunțării la arsenalul nucleare de către Kiev.


"Eu nu cred că Rusia va depăși această linie roșie. Dacă o va face, va pierde", a subliniat Iulia Timoșenko.


Ea a adăugat că ''agresiunea rusă" ar fi fost imposibilă dacă Ucraina ar fi aderat la NATO.


Unul din liderii "revoluției portocalii" prooccidentale din 2004, Iulia Timoșenko, condamnată în 2011 la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, a fost eliberată după demiterea, la 22 februarie, a președintelui Viktor Ianukovici, adversarul său în alegerile prezidențiale din 2010.


Iulia Timoșenko a mai apreciat că lansarea "agresiunii ruse" este rezultatul noii revoluții ucrainene, care a condus la prăbușirea regimului lui Ianukovici, pe care l-a catalogat drept "suboedonat Rusiei".


"Rusia nu a vrut să o accepte. Ea a decis acum să pună stăpânire pe Ucraina printr-o intervenție militară", mai spus ea, scrie Mediafax.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8006 secunde