Tiraspolul nu vrea să discute statutul regiunii transnistrene la reuniunea de la Moscova

286
Statutul regiunii transnistrene nu va fi subiect de discuții la negocierile în formatul 5+2 ce vor avea loc la Moscova la 21 iunie, au decis liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, și Vladimir Iastrîbceak, reprezentantul Transnistriei la negocieri, relatează Novîi Reghion, preluată NewsIn.

Potrivit lui Iastrîbceak, Tiraspolul dorește ca principala temă a reuniunii să fie garanțiile privind punerea în aplicare a acordurilor anterioare referitoare la regiunea transnistreană.

O reuniune informală în formatul 5 + 2 (Chișinăul, Tiraspolul, Rusia, Ucraina și OSCE, plus UE și SUA ca observatori) va avea loc la 21 iunie la Moscova, iar părțile implicate în procesul de negocieri se aș-teaptă la reluarea discuțiilor oficiale în vede-rea soluționării conflictului transnistrean.

Vicepremierul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut marți, la Moscova, discuții pe tema conflictului tranistrean cu vice-ministrul rus de externe, Grigori Karasin, și cu ambasadorul pentru misiuni speciale Serghei Gubarev.

Obiectivul principal al negocierilor este elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, a declarat Carpov după întrevederea cu oficialii de la Moscova. Părțile au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe tema pregătirilor reuniunii din 21 iunie și au subliniat importanța reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2.

Negocierile oficiale în formatul 5+2 sunt blocate din 2006, după ce Tiraspolul a refuzat să mai participe la discuții. Analiștii consideră că decizia aparține, de fapt, Moscovei, care a preferat negocieri bilaterale prin care își putea exercita o influență mai mare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7978 secunde