Turci din toata lumea, pe scena Festivalului de la Yalova

408

Articole de la același autor

La finalul săptămânii trecute, la Yalova, în Turcia, a debutat cea de-a XI-a ediție a Festivalului Lumii Turcice. 27 de ansambluri din toate colțurile lumii evoluează seară de seară pe scenele festivalului organizat anual, în luna iulie, de Centrul de Cultivare și Promovare a Folclorului Turcesc de la Yalova (YAFEM). Spectacolele au loc în Yalova și în localități din împrejurimi, timp de zece zile, la malul Mării Marmara având loc un adevărat maraton cultural.
România este reprezentată, anul acesta, de ansamblurile Fidanlar și Delikanlilar ale Uniunii Democrate Turce din România și Can-Su (Techirghiol) și Ucan-Su (Valu lui Traian) ale Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România.
Parada portului tradițional a deschis, vineri seara, Festivalul de la Yalova. Pe mai bine de trei kilometri, ansamblurile au mărșăluit pe străzile orașului, în ritmuri tradiționale, specifice zonelor de proveniență.

Șamani, creștini și mozaici evoluează alături de musulmani
Festivalul de la Yalova reunește atât reprezentanți ai comunităților de turci care trăiesc în diferite țări, dar și reprezentanți ai unor popoare ale căror rădăcini se trag din lumea turcică. Anul acesta, pe scenele Festivalului de la Yalova evoluează turcii din Bulgaria, România, Bosnia, Kosovo, Cipru, tătarii din Crimeea, dar și turcii karaim, care provin dintr-o regiune a Ucrainei și care sunt de religie mozaică, ciuvașii, descendenți din marele neam turcic, ei fiind singurii de religie creștin - ortodoxă, sau yakutii și un ansamblu din Tuva, legătura acestora cu lumea turcică fiind păstrarea primei religii a neamului turcic, șamanismul. Nici de această dată, de la Yalova nu lipsesc ansamblurile din Karacay (regiune autonomă din Caucaz, cu populație de origine cercheză), din Balkarya, de asemenea, o regiune autonomă din Caucaz, din Sancay, regiune autonomă din fosta Iugoslavie. Pentru prima dată, participă la Festivalul de la Yalova și un grup de indieni din Statele Unite ale Americii.
Ziua de 19 iulie, sărbătoarea orașului Yalova, i-a reunit din nou pe cei mai mulți dintre participanții la festival. Conform tradiției, ansamblurile au defilat în centrul orașului, în prezența oficialităților locale, sărbătorind astfel, de data aceasta, cel de-al 87-lea an de independență al orașului de la malul Mării Marmara, eliberat fiind, în 1921, de către nimeni altul decât Mustafa Kemal Atatürk.

Debut de succes pentru români
Dacă Fidanlarul și Delikanlilarul sunt oaspeți permanenți ai Festivalului de la Yalova, pentru ansamblurile tătărești Can-Su și Ucan-Su participarea la această manifestare este o premieră. Copiii din cele două ansambluri se "duelează" pentru prima dată cu descendenți ai marelui neam turcic. În prima seară de festival, cele două ansambluri tătărești au urcat pe scena Amfiteatrului din Yalova, evoluând în fața a peste o mie de spectatori. Ei au prezentat dansuri tradiționale, reprezentative pentru tătarii din Dobrogea, copiii reușind să depășească cu succes tracul debutului și evoluând pe picior de egalitate cu ansamblurile profesioniste. Au urmat apoi reprezentațiile celei de-a doua seri, Can-Su, la Izmit, o localitate cu tradiție și cu pretenții, deopotrivă, în domeniul cultural, iar Ucan-Su, la Gemlik, unde pe scena amplasată la malul mării, tătarii din Valu lui Traian au deschis seara cu dansul Tim-Tim. Ansamblul din Valu lui Traian a primit din partea oficialităților locale și o plachetă în semn de mulțumire pentru contribuția adusă la marele proiect inițiat și susținut de YAFEM, de promovare și conservare a culturii tradiționale turcești.
În aceeași seară, ansamblurile uniunii turce au fost programate a evolua în fața publicului din Gazi Pașa, unde au dus cu ele dansuri turcești din zona Mării Negre.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6392 secunde