Turcia: Începe procesul a doi jurnaliști care au stârnit furia președintelui Ergodan

77
Turcia: Începe procesul a doi jurnaliști care au stârnit furia președintelui Ergodan - erdogan-1458893433.jpg
Procesul împotriva a doi jurnaliști turci, acuzați de spionaj și de dezvăluire de secrete de stat, începe, vineri, la Istanbul. Ei au stârnit furia preledintelui Recep Tayyip Erdogan, după ce au publicat un articol despre implicarea Turciei în conflictul din Siria, informează AFP, citat de News.ro.

Can Dundar, editorul șef al publicației Cumhuriyet și Erdem Gul, șeful redacției din Ankara, sunt acuzați că ar fi dezlăluit secrete de stat, au militat cu agresivitate pentru înlăturarea guvernului și ar fi ajutat o organizație teroristă înarmată. Acuzațiile la adresa celor doi vin după ce ziarul lor, cel mai important al Opoziției din Turcia, a publicat un articol în care acuza guvernul de la Ankara că livrează ilegal arme rebelilor din Siria. Informațiile au alimentat astfel speculațiile, deja existene, despre legăturile guvernului turc cu diverse grupuri islamiste din Siria.

Procurorii au cerut pentru fiecare jurnalist condamnarea pe viață și câte o pedeapsă suplimentară de 30 de ani, în condițiile în care însuși președinetele turc i-a avertizat că "vor plăti scump", relatează AFP.



Pe 26 februarie, jurnaliștii au fost eliberați din arest, după trei luni, ca urmare a unei sentințe a Curții Constituționale, potrivit căreia celor doi le-a fost violată libertatea de exprimare. Sentința a stârnit furia președintelui Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat că nu o respectă și chiar a amenințat cu dizolarea Curții Constituționale.

Potrivit presei străine, această instituție este una dintre puținele din Turcia care nu este controlală de regimul Erdogan. De altfel, chiar procesul este descris de liderii opoziției turce de dreapta și de mediile occidentale drept o nouă ncercare a liderului de la Ankara de a-și elimina adversarii.

În sprijinul celor doi jurnaliști au venit și personalități din întreaga lume, printre care renumitul scriitor peruan Mario Vargas Llosa și sefii cotidianului britanic The Guardian.

Din august 2014, de când Recep Tayyip Erdogan a devenit președinte, aproape 2.000 de oameni au fost acuzați că l-au insultat, mai notează AFP.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7101 secunde