Turcia sărbătorește astăzi 87 de ani de modernism

511
Turcia sărbătorește astăzi 87 de ani de modernism - f5e74edd44ab4a55175804187d9033f4.jpg

Articole recomandate

Turcii sărbătoresc astăzi a 87-a aniversare a republicii fondate de întemeietorul statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk.
Sărbătoarea, marcată în fiecare an pe 29 octombrie, este legată de numele celui care, în 1923, a pus bazele statului turc modern pe rămășițele Imperiului Otoman, Mustafa Kemal Atatürk.
Originile Turciei moderne încep odată cu sosirea triburilor turce în Anatolia în secolul XI. În urma înfrângerii turcilor selgiucizi de către mongoli, un vid de putere a permis noii dinastii otomane să devină o forță importantă în regiune. În secolul XVI, ajuns la întinderea maximă, Imperiul Otoman acoperea Anatolia, Africa de Nord, Orientul Apropiat, Europa de Sud-Est și Caucazul. După înfrângerea suferită în primul război mondial, puterile învingătoare au căutat împărțirea imperiului prin Tratatul de la Sevres. Cu sprijinul aliaților, Grecia a invadat și ocupat orașul Izmir, în conformitate cu Tratatul. La 19 mai 1919 a fost inițiată o mișcare naționalistă sub conducerea Pașei Mustafa Kemal - un comandant militar care s-a distins în cursul bătăliei de la Gallipoli. Kemal Pașa a încercat revocarea termenilor tratatului semnați de sultan la Istanbul, mobilizând fiecare parte a societății turcești în ceea ce a devenit Războiul Turc de Independență. La 18 septembrie 1922, armatele de ocupație ale Antantei au fost învinse și țara eliberată. A urmat abdicarea sultanului la 1 noiembrie 1922, astfel încheindu-se 631 de ani de stăpânire otomană. În 1923, Tratatul de la Lausanne a recunoscut suveranitatea Turciei, iar Kemal a primit supranumele de Atatürk (însemnând Părintele Tur-ciei) și a devenit primul președinte al țării. El a insti-tuit mai multe reforme care au modernizat țara.
Sărbătoarea este marcată cu fast atât în Turcia, cât și în rândul comunităților din străinătate.
Evenimentul nu va trece nemarcat nici în România, unde reprezentanțele diplomatice din România au pregătit manifestări dedicate acestei sărbători naționale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6629 secunde