Ucraina a cerut SUA şi Germaniei să sancţioneze Gazprom

156
Ucraina a cerut SUA şi Germaniei să sancţioneze Gazprom - fond-1633258412.jpg

Articole de la același autor

Ucraina a cerut ajutor Statelor Unite ale Americii şi Germaniei să sancţioneze compania rusă „Gazprom” pentru că folosesc livrările de gaz drept armă. Ucraina acuză gigantul energetic că a implementat un acord de tranzit cu Ungaria care privează Kievul de stocurile de gaze, informează Reuters.

În urma semnării acordului dintre Ungaria şi Rusia, gazele vor trece prin Serbia şi Austria ocolind Ucraina. Acest fapt privează Ucraina de veniturile încasate în urma tranzitului pe teritoriul său și mai înseamnă că nu va mai putea importa gaze folosind gazoductul care livra către Ungaria, precum a făcut-o din 2015 ca modalitate de a nu cumpăra combustibilul direct de la ruși. Legăturile cu Moscova sunt în criză de la anexarea Crimeei în 2014 și din cauză că Federația a susținut un conflict separatist în estul Ucrainei.

Yuriy Vitrenko, șeful celei mai mari companii ucrainene de gaz și petrol, a cerut Washingtonului și Germaniei să onoreze ceea ce el a numit ca fiind angajamente de a fi mai duri cu Moscova, în contextul gazoductului Nord Stream 2 care livrează gaze din Rusia până în Germania. „Kremlinul face asta intenționat. Nici măcar nu este vorba de amenințare, este folosirea evidentă a gazului ca o armă”, a scris Vitrenko pe Facebook.

„O declarație comună emisă de SUA și Germania spune că dacă Kremlinul folosește gazul drept armă, ar urma un răspuns adecvat. Așteptăm impunerea sancțiunilor asupra a 100% din subsidiaritatea Gazpromului, operatorul Nord Stream 2”, a adăugat şeful companiei ucrainene de gaz. El se referea la un acord dintre Berlin și Washington în privința Nord Stream 2, acord ce a fost încheiat în iulie.

Rusia declară că îşi respectă contractele

Disputa vine într-un moment sensibil pentru Rusia, care vrea ca Germania să certifice gazoductul Nord Stream 2, având în vedere că a fost finalizat. Rusia se confruntă cu acuzații din partea criticilor Kremlinului că încearcă să accelereze procesul de aprobare prin îngreunarea livrărilor de gaze către Europa într-o perioadă în care există o criză a sectorului energetic în care prețurile la gaze au explodat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, spune că Rusia își îndeplinește obligațiile din contractele existente pentru livrarea de gaze. Compania germană de utilități Uniper, parte a grupului de companii occidentale care sprijină Nord Stream 2, a declarat vineri că nu se așteaptă ca Nord Stream 2 să contribuie la atenuarea crizei de pe piața mondială a gazelor naturale în această iarnă, deoarece este puțin probabil ca o licență de operare să vină rapid, transmite Mediafax, care citează Reuters. Conform acordului finalizat cu Ungaria la sfârșitul lunii august, și care a intrat în vigoare de la 1 octombrie, Gazprom va expedia anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze către Ungaria, prin două rute: 3,5 miliarde de metri cubi prin Serbia și 1 miliard de metri cubi prin Austria. Livrările de gaze rusești prin conducta Yamal-Europa au scăzut vineri cu aproape 77% față de joi, au arătat datele operatorului de rețea Gascade, deoarece Gazprom a rezervat doar o treime din capacitatea disponibilă pentru luna octombrie. Compania rusă a declarat în repetate rânduri că furnizează gaze clienților în deplină conformitate cu contractele existente și a precizat că și-ar putea suplimenta livrările odată ce Nord Stream 2 va fi lansat.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4052 secunde