Ucraina şi Rusia curtează ţările din Sudul Global înaintea „Summitului pentru Pace” din Elveţia

100
Ucraina şi Rusia curtează ţările din Sudul Global înaintea „Summitului pentru Pace” din Elveţia - 1-1717745874.jpg

Articole de la același autor

Cu mai puţin de zece zile înainte ca în Elveţia să se desfăşoare o reuniune internaţională denumită de Ucraina „Summit pentru Pace” şi care este organizată la cererea Kievului pentru a obţine sprijin internaţional faţă de formula de pace ucraineană în războiul cu Rusia, diplomaţiile de la Moscova şi Kiev luptă pentru a atrage de partea lor statele din aşa-numitul Sud Global, relatează agenţia EFE.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut discuţii în acest scop cu premierul indian Narendra Modi şi cu preşedinta peruană Dina Boluarte, pe care i-a invitat să ia parte la conferinţa ce va avea loc, pe 15 şi 16 iunie, în localitatea elveţiană Bugenstock, dar cel puţin deocamdată nu au răspuns public dacă vor fi sau nu prezenţi.

Ucraina susţine că are deja confirmată prezenţa reprezentanţilor a mai mult de 100 de ţări şi organizaţii internaţionale, dar succesul iniţiativei Kievului depinde în mare măsură de numărul şefilor de stat şi de guvern care vor participa, lucru care încă este o necunoscută.

Ceea ce Ucraina numeşte „Summitul pentru Pace” din Elveţia este o reuniune internaţională la finalul căreia Kievul doreşte semnarea unor declaraţii care să fie apoi trimise Moscovei ca măsură de presiune faţă de aceasta să acţioneze în sensul rezoluţiilor ce ar urma să fie convenite la această întâlnire, în special retragerea trupelor ruse din Ucraina şi încheierea în acest mod a războiului.

Reuniunea va gravita în jurul formulei de pace pe care Zelenski a propus-o la finele anului 2022, un document în 10 puncte ce include cereri precum retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, restabilirea graniţelor acesteia recunoscute internaţional, restabilirea securităţii alimentare şi nucleare etc.

Ucraina are deja în acest demers sprijinul majorităţii ţărilor occidentale, susţinere de care nu se bucură însă la acelaşi nivel în rândul ţărilor din Africa, Asia şi America Latină, zone unde Rusia îşi menţine un capital politic substanţial.

Rusia a transmis iniţial că nu va lua parte la conferinţă nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră după ce s-a alăturat sancţiunilor occidentale contra Moscovei. Totuşi, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat ulterior că Rusia este pregătită să participe la discuţii şi a criticat Elveţia că nu a invitat-o, estimând că o astfel de reuniune declarată ca fiind una de pace, dar care se desfăşoară în absenţa uneia dintre părţile în conflict este inutilă şi lipsită de sens. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4268 secunde