Vai de steaua ei!

Universitatea "Ovidius", pe ultimele locuri în topul integrității

1508

Articole de la același autor

Societatea Academică din România a prezentat raportul Coaliției pentru Universități Curate (CUC), care a realizat clasamentul universităților de stat din România. Cel mai bine la capitolul integritate stau Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Univer-sitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" și Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, cotate cu patru stele, în timp ce Universitatea "Ovidius", Univer-sitatea din Craiova și cea din Oradea au obținut doar câte o stea. În coada topului CUC se află universități care nu au obținut niciun punctaj, printre care se numără Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București, Universitatea "Eftimie Murgu" Reșița sau Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad.
Clasamentul a fost întocmit urmărind criteriile de transparență și corectitudine administrativă, corectitudine academică, calitatea guvernanței și practici de management financiar.

CUC a decis: stăm bine la baza materială
În raportul CUC se regăsesc puncte tari, puncte slabe și reco-mandări referitoare la Universitatea "Ovidius". Astfel, se apreciază faptul că "există departamente, catedre și laboratoare care fun-cționează cu rezultate remar-cabile, observabile inclusiv ca număr de publicații ISI cu factor de impact ridicat (de pildă în domeniul matematicii, informaticii, fizicii și chimiei)". De asemenea, este apreciată baza materială a universității, considerând că e "mulțumitoare, existând chiar sem-ne că se va îmbunătăți". CUC mai apreciază faptul că la "Ovidius" există un Centru de consiliere educațională și profesională pentru studenți, un proiect pilot care datează din anul 2003, și despre care prof. univ. dr. Victor Ciupină, rectorul Universității "Ovidius", ne-a spus că a intrat în funcțiune de săptămâna trecută, având sediul în anexa nouă a Universității "Ovidius" (Bulevardul Mamaia).

Studenții nu se implică
Printre primele lucruri pe care CUC le reproșează Universității "Ovidius" se numără lipsa influenței studenților. Ca reacție, rectorul Universității "Ovidius" susține faptul că studenții se bucură de o anumită influență, făcând referire la chestionarele de apreciere a modului de predare al profesorilor: "Există un sistem de apreciere a prestației cadrelor didactice – un chestionar prin care studenții acordă calificative profesorilor, rezultatele fiind apoi aduse la cunoștința cadrului didactic, care e invitat să-și optimizeze prestația în fața studenților. Dacă un profesor are calificative slabe, se pot lua măsuri pentru redresarea condiției lui, dar nu se va ajunge niciodată la situația în care să i se desfacă contractul de muncă pe baza acelor chestionare", a spus prof. univ. dr. Victor Ciupină.

Tabu universitar identificat: corectitudinea academică
O altă bilă neagră dată Uni-versității "Ovidius" e determinată de lipsa discuțiilor privind corec-titudinea academică: "Nu se dis-cută despre corectitudine acade-mică în cadru formal și nu se fac verificări", arată raportul CUCR, făcând referire la faptul că Universitatea "Ovidius" se află pe locul 16, cu 36 articole ISI la 761 cadre didactice dar, "conform informațiilor lor, niciunul dintre cei șase conducători de doctorate în domeniile Ecologie și Protecția Mediului și Biochimie (Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole) nu au astfel de articole". Drept răspuns, rectorul Ciupină a spus: "Dacă avem conducători de doctorat care nu au articole cotate ISI, vom atenționa și remedia situația, dar putem limita și dreptul de conducere de doctorat".
"Există o metodologie de acor-dare a gradațiilor de merit, dar nu au fost puse la dispoziție mai multe detalii, fiind invocat din nou carac-terul personal al informațiilor", arată un alt punct al raportului CUC. În această privință, rectorul Ciupină a asigurat că "vom constata dacă această informație e de interes public și, în cazul în care se va dovedi acest lucru, criteriile vor fi făcute publice". În ceea ce privește lipsa unei liste a cadrelor didactice din Universitatea "Ovidius", semnalată de CUC, rectorul a spus că va remedia această problemă.

"Reprezentanții studenților au
un rol decorativ
și / sau pactizează cu conducerea universității"
Așa sună o altă problemă identificată de CUC la Univer-sitatea "Ovidius". Studenții au reprezentanți în cadrul consiliilor profesorale și în Senatul Univer-sității, prin Liga Studenților, o organizație non-guvernamentală condusă de Raluca Paraschiv. Din păcate, la capitolul transpa-rență, Liga Studenților nu poate contrazice raportul CUC, cu atât mai mult cu cât nu există un regulament public de funcționare al organizației studențești. Cel puțin nu în locul în care ne-a îndrumat liderul Ligii, respectiv site-ul http://lsuoc.eu/. (E de apreciat, însă, că s-a stabilit template-ul. Așteptăm, totuși, și postarea de informații). Pe lângă partici-parea la consiliile profesorale și la întrunirea Senatului Universității, există și alte activități susținute de Liga Studenților: distribuirea de agende, organizarea de petreceri, campionate de fotbal și numirea comisiilor de cazare în cămine.

Recomandări
La finalul raportului privind Universitatea "Ovidius", se reco-mandă:
r"sporirea gradului de trans-parență prin afișarea pe site-ul universității a tuturor informațiilor de interes public specificate de Legea 544/2001.
r aplicarea unor criterii comune pentru construcția paginilor web ale Facultăților din Universitate, pe baza bunelor practici observate de pildă în cazul Facultății de Mate-matică și Informatică.
r furnizarea on-line de informații privind cadrele didactice (CV-uri, liste de publicații, cursuri, eventual materiale didactice și publicații disponibile pe paginile facultăților sau a departamentelor respective).
r încurajarea publicării de studii și articole cotate ISI (mai cu sea-mă, dar nu exclusiv, pentru disci-plinele umaniste și școlile docto-rale), după modelul Catedrelor de Fizică și Ingineria materialelor".
"Recomandările CUC vor fi puse în aplicare în maxim două luni", a spus rectorul Universității "Ovidius".
Societatea Academică Română își propune să promoveze ideile de libertate, democrație și bună guvernare în Europa de est.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5634 secunde