Concurs Vandalism ca-n preistorie lângă Edificiul Roman

531

Articole de la același autor

Ruinele cetății Tomis din vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic, aflat în administrarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, este ținta permanentă a unui grup de oameni ai străzii care nu numai că își fac veacul pe-aici, dar și distrug ceea ce alții vin, de peste mări și țări, să viziteze, pe bani grei.

Din păcate, situația nu constituie o noutate sau ceva inedit. Coloane antice și alte vestigii de piatră zac, periodic, răsturnate de pe soclurile lor, oferind o imagine tuturor celor care trec prin Piața Ovidiu ce nu flatează deloc orașul Constanța. Gunoaie de tot felul întregesc "pitorescul" unei zone care stă în calea turiștilor care intră în oraș dinspre port. Alte mizerii, de natură mai… organică, oferă și o experiență olfactivă acestora, precum și locuitorilor din zonă.
Gabriel Custurea, directorul adjunct al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, ne-a declarat: "Din trei în trei săptămâni ridicăm pietrele și le așezăm la loc". Tot de la el aflăm că în zonă nu patrulează decât o singură mașină de poliție, care mai alungă din "faună" la venirea unor autocare cu turiști străini. În afară de asta, autoritățile locale nu fac nimic pentru paza și protecția acestui obiectiv aflat în buricul zonei turistice tomitane.

Miserupismul autorităților locale
Situația este cu atât mai scandaloasă cu cât Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța a depus eforturi susținute pentru integrarea ofertei turistice constănțene în circuitul croazierelor de pe Dunăre și Marea Neagră, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a numărului de turiști străini. O serie de protocoale încheiate cu agenții de turism au răspândit oferta constănțeană în materie de turism arheologic în lumea largă, iar seria acestor inițiative continuă și în toamna aceasta cu participarea Muzeului la un târg arheologic organizat la Paestum, în Italia.
Eforturilor conducerii Muzeului, de promovare a Constanței, însă, nu li se alătură și autoritățile locale, care răspund de adminis-trarea judicioasă a domeniului public.
Este adevărat că suntem în campanie electorală acum, iar turiștii nu vor vota la alegeri. Dar este la fel de adevărat că turiștii "votează" an de an cu banii pe care îi cheltuiesc în Constanța, iar un "absenteism" la un astfel de vot pe viitor costă greu imaginea și "punga" orașului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6869 secunde