Alimente care țin cancerul la distanță

394
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, alimentația greșită reprezintă cauza a 35 până la 65% din bolile de cancer. Cu toate că o alimentație corectă și echilibrată nu garantează că vom fi perfect sănătoși, totuși, un regim alimentar echilibrat și corect poate reduce riscul îmbolnăvirii de multe tipuri de cancer. Iată și recomandările specialiștilor, rezultat al multor ani de analize și cercetări efectuate în întreaga lume:

1. Nu se recomandă consumul de alcool și de tutun.

2. Evitați surplusul sau deficitul ponderal și limitați câștigul ponderal în timpul perioadei de adult la mai puțin de 5 kg.

3. Dacă profesiunea nu vă solicită fizic, efectuați zilnic o plimbare în pas vioi de aproximativ o oră (sau o altă activitate similară). De asemenea, acumulați cel puțin o oră de exercițiu fizic viguros pe săptămână.

4. Consumați 400-800 g (ori cinci sau mai multe porții) pe zi dintr-o varietate de legume, verdețuri și fructe, pe tot parcursul anului.

5. Consumați 600-800 g (sau cel puțin șapte porții) pe zi dintr-o varietate de cereale integrale, leguminoase (fasole, linte, soia, mazăre, etc.), rădăcinoase și cartofi. Obișnuiți-vă să preferați alimentele cât mai puțin prelucrate și procesate. Limitați consumul de zahăr rafinat.

6. Adoptați o dietă predominant vegetală, care să conțină o varietate de fructe, leguminoase și cât mai puține alimente amidonoase rafinate.

7. Nu se va consuma sau cel puțin se va limita consumul de carne roșie la maximum 80 g pe zi. Este de preferat să se înlocuiască cu carne de pește, pasăre și alte animale nedomestice.

8. Limitați consumul de alimente grase, în special a celor de origine animală. În ce privește uleiurile vegetale, acestea se vor folosi în cantități modeste.

9. Limitați consumul de alimente sărate și reduceți sarea folosită la gătit și cea adăugată la masă. Se vor folosi mirodenii și condimente vegetale pentru asezonarea alimentelor.

10. Nu folosiți alimente care, ca urmare a păstrării timp îndelungat la temperatura camerei, sunt expuse contaminării cu micotoxine (prin mucegăire).

11. Pentru conservarea alimentelor alterabile cumpărate sau pregătite acasă se va folosi refrigerarea, congelarea și alte metode adecvate.

12. Atunci când nivelurile aditivilor, substanțelor contaminante și ale altor reziduuri sunt reglementate cu atenție, prezența lor în alimente sau băuturi nu produce daune sănătății. În schimb, folosirea improprie a acestor substanțe sau lipsa reglementărilor în domeniu pot primejdui sănătatea, lucru valabil cu deosebire în țările în curs de dezvoltare.

13. Nu folosiți alimente fripte sau arse. Cei care consumă carne sau pește vor trebui sa evite arderea sucurilor cărnii care se produce în timpul frigerii, precum și prăjirea. Evitați sau consumați numai ocazional următoarele alimente: carne și pește fripte pe flacără directă, carne afumată și pastramă, murături.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6087 secunde