"Faze" de la cititori

Concurs "Băiatu’, mai adu tu mărunt!"

964
Dacă ești "obraznic" și îndrăznești să ceri restul pe motiv că ai nevoie de bani, este posibil ca unele vânzătoare, de regulă de la micile magazine, să-ți smulgă din mână marfa deja plătită și să-ți arunce banii, fiind somat ca altădată să nu mai intri în unitate.

Printre lucrurile care îi scot din sărite pe soții Adela și Viorel Panait, atunci când se află la cumpărături, se numără exact "faza" în care unii vânzători se uită frumos la ei și le rostesc, aproape șoptit, eterna placă: "N-aveți mărunt?". Vânzătorii mai cu tupeu nici măcar nu se sinchisesc să ofere alte produse în contul restului, respectiv chibrite, gumă de mestecat, bomboane, pliculețe de cafea solubilă etc. Dacă se întâmplă să fii insistent, îți sugerează să schimbi tu în altă parte și apoi să te întorci să-ți iei cumpărăturile. Sau să-ți vezi de drum, probabil că le e tot una, atâta vreme cât ei sunt simpli angajați, cu un salariu modest, iar patronul n-a avut grijă să facă rost de suficientă monedă divizionară.
Cei doi ne-au povestit că intră destul de des în două magazine situate în apropierea blocului în care locuiesc pentru mici cumpărături. De fiecare dată, fără nicio exagerare, în loc de 10, 30 sau 40 de bani rest, primeau o bomboană din borcanul aflat chiar lângă casa de marcat, pe care era lipit și... avertismentul "Nu avem mărunțiș!". La început, luau bomboana și plecau, fără a comenta. Abia după ce și-au dat seama că nu e vorba de o excepție, ci de o practică a respectivelor vânzătoare, s-au gândit… să le-o coacă într-un fel.
"Suntem un cuplu haios, chiar trăsnit ar zice unii. Normal că trebuia să ne gândim la o stratagemă mai altfel, ca să le ridiculizăm pe respectivele… doamne, cam străine de respectul față de clienți. Odată, am intrat în magazin să cumpăr niște fulgi de porumb. Am luat fulgii, i-am mulțumit și când am văzut că iar se codește cu restul, am scos din buzunar bomboanele primite în ultima lună, pe toate le-am pus în mâna vânzătoarei" - ne-a povestit Adela Panait. Cât privește reacția vânzătoarei, aceasta și-a înghițit cuvintele, iar clienta a ieșit din magazin, în zâmbetele complice ale celorlalți, care i-au mulțumit... din priviri, considerându-se ei înșiși răzbunați.

Problema mărunțișului - o gogoriță
"Am o cunoștință care lucrează la bancă și mi-a spus că, într-adevăr, mai demult, au fost ceva probleme cu mărunțișul, însă acum sunt perfect reglate. E vorba doar de politica vânzătorilor sau, probabil, chiar a patronilor, care nu știu cum să scape de produse care se vând greu și chiar ies din garanție. La două zile după incident s-a dus soțul meu să cumpere pâine, care costa 1,7 lei, și bineînțeles că iar a primit o bomboană ca rest. Când soțul a spus că i s-a aplecat de la atâtea bomboane, vânzătoarea a ripostat: «Băiatu’, mai adu tu mărunt, dacă ai pretenții!»".
Un motiv în plus pentru ca respectivul cuplu să-și dorească o răzbunare pe măsură. Așa că au adunat tot măruntul de la o biserică, rezultat din vânzarea lumânărilor și au încheiat… un parteneriat de rezervă cu un vecin care lucra la o covrigărie.
"Ne-am dus amândoi la magazinul cu pricina, de unde… furasem o listă de prețuri și ne-am făcut noi un calcul acasă la ce să cumpărăm, ca să avem de primit mărunțiș ca rest. L-am băgat la înaintare pe soțul meu, iar eu am intrat în magazin când vânzătoarea băgase deja mâna în borcan după bomboană. Am răsturnat pe tarabă un portofel plin cu mărunțiș și am rugat-o să se servească cu cât are nevoie, iar noi ne-am apucat, râzând, să povestim un film. S-a temut probabil de gura noastră și de clienții care mai erau în magazin și s-a conformat. Mai mult, ne-a rugat frumos să schimbăm la ea mărunțișul, că are probleme cu banca. A fost un haz de zile mari, dar ne-am simțit răzbunați, iar faza cu mărunțișul nu s-a mai repetat, cel puțin la magazinul ăla" – ne-a mai spus tânăra, extrem de amuzată.
Dumneavoastră ce faceți când vânzătoarea se face că plouă când trebuie să vă dea restul sau vă trântește o bomboană sub nas?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Stire din Cetățenești : Ingrediente naturale pentru apa de baie
Vineri, 15 Octombrie 2010
Stire din Cetățenești : Gogonele cu usturoi
Pagina a fost generata in 3.0694 secunde