Când vă puteți trezi cu "tinichele", în loc de bijuterii din aur

3157
4
Când vă puteți trezi cu

Articole de la același autor

Este sezonul nunților, iar verighetele și bijuteriile din  metale prețioase sunt ingredientele esențiale ale acestui moment special.


Oricât de mare ar fi graba, o minimă informare înainte de a face achiziții atât de costisitoare și importante vă poate ajuta să nu vă treziți cu bijuterii false ori neconforme cu prețul plătit. "Am cumpărat verighete împreună cu copiii de la bijuterie din Constanța, le-au vrut din aur alb. Am zis că sunt bijuterii pe viață și le-am luat de 24 de karate, le-a cântărit în fața noastră, tot explica el acolo, vânzătorul a vorbit non-stop. Ne-a dat și certificate de garanție, cum se face. Nunta a fost în toamna trecută și deja la verighetele copiilor au început să apară porțiuni de aur galben. Problema e că bijuteria aia s-a închis. Am fost la altă bijuterie, ni s-a spus că de fapt verighetele  au 14 karate, nu 24 și sunt din aur galben, dar le-au suflat cu aur alb, care, după un timp de purtare, se spală, și marca e dubioasă, dar să zicem mersi că nu ne-am trezit cu niște tinichele. S-a pierdut și certificatul de garanție, în toată nebunia cu nunta, iar bonul l-am uitat pe tejghea, că au talentul să nu ți-l pună în față… Am vrut să depunem reclamație la OPC, dar ne-au cerut bonul și certificatul de garanție…" – ni s-a plâns Ioana Luca.


Nu cumpărați aur în grabă!
Având în vedere faptul că piața metalelor prețioase este deschisă, liberă, și prețurile pot fi diferite, de asemenea, și calitatea. Pentru a lua o decizie corectă, dar și avantajoasă, reprezentanții Protecției Consumatorului atrag atenția că este numai și numai datoria cumpărătorului să se informeze cât mai bine asupra pieței înainte de a face o asemenea achiziție, oricât de mult s-ar grăbi și în niciun caz să nu părăsească unitatea fără bon, certificat de garanție, cu toate datele de identificare ale firmei. Pe de altă parte, și bijutierii cu state vechi sunt supărați că în breaslă își mai fac locul și impostori, care, fie vând la prețuri mai mari bijuterii de o calitate mai slabă decât cele pe care le prezintă, fie bijuterii false. "Când cumperi aur și, în general, metale și pietre prețioase, în ziua de azi, la prețurile care sunt, nu ai voie să te plângi că te-ai grăbit sau că l-ai crezut pe cuvânt pe vânzător. Au fost situații când patronii se trezeau că unii angajați vindeau bijuterii contrafăcute, iar ei aflau tărășenia după ce reclamau clienții. Chiar dacă primul impuls e să dai vina pe patron, normal până la urmă, lucrurile sunt mai complicate. Iar a cumpăra fără să-ți iei bonul și a arunca pe unde nimerești certificatul de garanție, scuzați-mă, dar vina asta tot a bijutierului este? E alergătură multă și nebunie când se face o nuntă la români, dar nimic nu justifică graba și neatenția!" – ne-a spus un bijutier bătrân, care a insistat să-i păstrăm anonimatul. "Cei de pe piața bijuteriilor o să mă înțeleagă… eu din asta trăiesc de-o viață și n-am avut reclamații, cum mai au alții!". Tot ca o măsură de prevedere, bijutierul le re-comandă clienților să mai facă o verificare a obiectelor cumpărate și la o altă bijuterie, autorizată, pentru a se convinge dacă au aceleași calități.


Vigilență sporită
Și tot pentru a-i proteja pe clienți de eventuale asemenea escrocherii, bijuteriile nu pot fi comercializate decât dacă întrunesc anumite condiții legale de vânzare. Astfel, potrivit reglementărilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului - ANRPC, toate bijuteriile și obiectele din metale prețioase trebuie să fie marcate cu marca de certificare sau marca de garanție proprie alături de marca titlului. Marca de certificare sau marca statului reprezintă semnul convențional care se aplică pe bijuterii și pe obiectele din metale prețioase de către ANRPC. De precizat că, în decursul istoriei, statul a folosit ca mărci diferite simboluri specifice pe-rioadelor istorice. Însă, aceste mărci de control aplicate anterior introducerii noilor mărci sunt considerate mărci legale în România, în prezent regăsindu-se pe o serie de obiecte și bijuterii vechi vândute, în general, prin magazinele de amanet sau de tip consignație. Marca de garanție proprie este semnul individual stabilit și înregistrat la ANRPC, care se aplică pe bijuteriile și obiectele din metale prețioase de către producătorul intern, importator sau vânzătorul cu amănuntul. Cât privește Marca titlului, aceasta este semnul convențional, diferit în funcție de titlul metalului prețios, care se aplică pe bijuteriile și obiectele din metale prețioase de către producător. Așadar, dacă există interes măcar pentru o minimă informare, este la mâna clienților să nu se trezească în situația de a plăti prețuri enorme pentru niște "tinichele"


Comentează știrea

Ilie
7 octombrie 2014
Info

Doamna/domnul care a cumparat inelele cu aur alb,imi puteti spune despre ce magazin este vorba? Voi avea nevoie curând de inele de nunta si vreau sa evit acel magazin.

argintarul
7 octombrie 2014
ar fi interesant de aflat altceva

De cand s-a ridicat fata, (sa tot fie vreo 10-12 ani), am fost obligat sa merg prin bijuterii pentru a cumpara bijuterii de aur/argint. Sau sa dau comenzi. Sau sa dau la schimb bijuteriile mele, bune, contra unor noi modele. Problema e ca TOATE atelierele sau magazinele de bijuterii, iti cumpara sau schimba bijuteriile vechi (in stare buna, nu rupturi) la pret de metal de topit. Ceea ce este o hotie pe fata. Mai mult. Pretul metalului brut pe care-l dau ei, este sub pretul de bursa al metalului respectiv. (Aur/argint.) Desi in bijuterii avem deja metalul brut topit ai aliat, plus manopera. Am scris la BNR si mi-au raspuns ca exista o lege care obliga bijutierii sa cumpere la pret de bijuterii, nu la pret de rupturi. Dar cine o aplica si cine verifica? TOATE bijuteriile aplica acelasi pret si acelasi mecanism de formare a preturilor. La argint diferenta e mai mare si se vede cu ochiul liber: un gram de argint e 1-2 lei, (desi la bursa din Londra e 2,... sau mai mult) iar manopera 8 lei /g. Ei iti scad imediat cei 8 lei si ramii cu 1-2 lei/g. Nu mai vorbim de diferite taxe si impozite ce apar in magazine si dispar la vanzare sh. Vreti sa va ocupati nitel de fenomenul asta? E mai important si actual decat o bijuterie cu falsuri, care a si disparut, de altfel.. Lucrul asta e extremd e important. Nu doar ca astia sunt hoti organizati, care lucreaza in cardasie (mafie pe fata), dar fenomenul impiedica tezaurizarea metalului pretios la indivizi sau firme. De ce ar cumpara aur la pret official, daca bancile nu-l rascumpara, iar bijuteriile/amaneturile il evalueaza la sfert de pret? Asa nu se poate face tezaurizarea necesara oricarei firme. Si oricarui individ economy si chivernisit. Doriti sa va ocupati de fenomen? Ati fi primii in tara care iau tauruld e coarne. Nici BNR sau Politia nu au avut curaj sa se bage sa deranjeze mafia asta... desi lucreaza pe fata, fara frica. "Dormiti linistiti, organilii vegheaza....."

argintarul
7 octombrie 2014
@Ilie

In articol spune ca magazinul s-a desfiintat.

Ionut
11 octombrie 2017
24 karate

Practic este Im posibil sa porți aur de 24 de karate, nici nu se fac bijuterii de 24k. Aurul este moale, ușor fluid când este pur (adică 24k) de aceea se adaugă aliaj și găsim bijuterii de 18k sau 14k.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.413 secunde