Ce ar trebui să ai în casă de sărbători

217
Ce ar trebui să ai în casă de sărbători - siteceartrebui-1419166955.jpg
Nu spunem o noutate, sărbătorile de iarnă, mai ales la români, vin la pachet cu o serie de bunătăți greu de digerat, dar de la care nu te poți abține. Dar, dacă te înfrupți din toate, apar indigestiile. Cu ajutorul plantelor, poți uita de tulburările digestive chiar și după o masă copioasă. Iată ce leacuri recomandă Clic sănătate, pe care le poți servi după masă, în paharul… de vin:

Gazele dispar cu mărar. După ce mănânci preparate mai grele sau dacă înghiți prea mult aer în timp ce mănânci ori consumi băuturi carbogazoase, apar gazele la nivelul intestinelor. Ca să le previi, poți face zilnic un ceai dintr-o lingură de semințe de mărar, la 200 ml de apă. Fierbe ceaiul timp de 10 minute și bea, după ce s-a răcit, câte două lingurițe din patru în patru ore, când știi că alimentația îți poate crea probleme.

Pentru a evita formarea gazelor intestinale, se recomandă infuzia din semințe de chimen. Se prepară dintr-o linguriță de semințe la o jumătate de litru de apă, care se lasă la infuzat aproximativ 15 minute. Se bea ceaiul astfel obținut de două ori pe zi.

Sfaturi

Balonările pot avea drept cauze constipația, tulburările de digestie și absorbție a alimentelor ingerate, tulburările de motilitate ale tubului digestiv, tumorile abdominale, sensibilitate psiho-emoțională, infecții ale tractului digestiv: enterite, enterocolite, ingestia exagerată de alimente sau lichide. Din punct de vedere terapeutic, fiecare cauză în parte prezintă un tratament specific. Plantele folosite în tratament se pot administra sub formă de infuzie, tinctură sau pulbere. Cele mai folosite plante sunt: sunătoarea, roinița, anasonul, busuiocul, coriandrul, feniculul, chimenul, obligeana, valeriana, măghiranul, salvia, mușețelul, ienupărul, levănțica, talpa-gâștei.

Digestia lentă poate fi cauzată de bila leneșă. Frunzele de anghinare reprezintă unul dintre cele mai vechi remedii pentru stimularea funcțiilor ficatului. Această plantă conține o substanță cu efect hepatoprotector, numită cinarină, care, în plus, menține un nivel scăzut al colesterolului și al trigliceridelor. Infuzia o poți prepara din una-două lingurițe de plantă la o cană de 250 ml de apă fierbinte. O lași acoperită 15-20 de minute, după care filtrezi infuzia. Specialiștii te sfătuiesc să bei trei căni cu ceai de anghinare pe zi, neîndulcit, cu o oră înaintea meselor principale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 22 Decembrie 2014
Stire din Cetățenești : Rețete pentru masa de Crăciun
Luni, 22 Decembrie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Luni, 22 Decembrie 2014
Stire din Cetățenești : Sugestii pentru platoul cu aperitive
Sâmbătă, 20 Decembrie 2014
Stire din Cetățenești : Rețete pentru masa de Crăciun
Sâmbătă, 20 Decembrie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Sâmbătă, 20 Decembrie 2014
Stire din Cetățenești : Bolnavii periculoși, internați obligatoriu
Sâmbătă, 20 Decembrie 2014
Stire din Cetățenești : Idei de cadouri interesante pentru Crăciun
Pagina a fost generata in 2.7885 secunde