Ce drepturi ai în șomaj tehnic

269
"Este adevărat că și dacă ești în șomaj tehnic, ai drepturi, ca salariat? Dacă rămâi însărcinată sau te îmbolnăvești, cum te descurci, mai ai vreun drept dacă stai acasă și nu muncești? Care ar fi aceste drepturi, că de la Personal parcă le e frică să ne spună?" (M. Ion).

Cu toate că, practic, nu muncesc, legea le dă dreptul la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate și celor aflați, pentru o anumită perioadă, stabilită, evident, de angajator, din motive întemeiate și legale, în șomaj tehnic. Potrivit expertului în probleme de muncă, Manuela Marcu, aceste drepturi sunt următoarele: concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, provocate de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii; concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capa-cității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale; concedii medicale și indemnizații pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav sau de risc maternal.

De menționat că aceste concedii vor duce la suspendarea șomajului tehnic și, implicit la obligația salariatului de a se afla la dispoziția angajatorului. Cât privește indemnizația, aceasta va fi înlocuită cu indemnizația pentru concediu medical, dar nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 02 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Ce obligații au șomerii?
Miercuri, 10 Octombrie 2012
Stire din Social : ANOFM/ A crescut rata șomajului
Marţi, 09 Octombrie 2012
Stire din Social : A crescut rata șomajului în România
Pagina a fost generata in 0.3843 secunde