Ce faceți dacă vânzătorul s-a răzgândit

707
"O persoană care a semnat un precontract de vânzare-cumpărare, a plătit un avans și a apucat să facă și ceva renovări în noua casă, îl poate obliga pe proprietar să-i vândă bunul, dacă acesta se răzgândește?" (Adina Tugear). 


v v v

Potrivit explicațiilor consilierului juridic Carmen Gigică, în mo-mentul semnării precontractului de vânzare-cumpărare, este clar că partea care s-a angajat să vândă locuința respectivă, denumită promitent-vânzător în termieni juridici, n-a făcut altceva decât să se oblige să vândă acea casă. Altfel, este logic faptul că acest document nu și-ar mai avea sensul.

Dacă însă el nu mai vrea să-și respecte această obligație și, mai rău, în ideea unui preț mai bun, vinde casa unei alte persoane, e pasibil de plata unor daune. Dacă, însă, bunul respectiv se mai găsește în patrimoniul vânzăto-rului și nu există alte impedimente legale, cumpărătorul poate cere instanței de judecată, alternativ, următoarele: acordarea de daune interese, obligația promitentului-vânzător la încheierea contractului sau pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare. De obicei, în marea majoritate a precontractelor de vânzare-cumpărare este inclusă o clauză conform căreia, dacă vânzătorul-promitent nu-și res-pectă obligația asumată de a vinde la termenul stabilit, restituie cumpărătorului-promitent cel puțin avansul dat, dacă nu chiar dublul sau triplul sumei, în funcție de cum s-a convenit la semnarea precontractului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2713 secunde