Ce gătim astăzi

184
Ce gătim astăzi - sitecegatim-1404646398.jpg
Salată în lipie. Ingrediente: 4 lipii arăbești mici, 300 g carne de curcan, un ardei galben, un ardei verde, 2 roșii, 2 căței de usturoi, 250 g brânză Feta, sare, piper. Mod de preparare: Se taie carnea cuburi și se prăjește în uleiul încins. Se scoate și se pune într-un castron. Se curăță ardeii de cotoare, semințe și se taie cuburi. Cățeii de usturoi se taie felii sau se zdrobesc. Se taie roșiile sferturi,se îndepărtează semințele și apoi se taie felii sau cuburi. Brânza se taie cuburi. Se condimentează toate ingredientele cu sare și piper, după gust, și se amestecă ușor să nu se sfărâme. Se așază salata pe cele două lipii, se împachetează și se așază pe farfuria de servit, tapetată cu frunze de salată verde. Alături se poate servi o cremă de brânză și un ardei iute.

Friptură ungurească. Ingrediente: 4 cotlete mici de porc, 2 linguri untură de porc, 300 ml smântână, 2 linguri rase boia de ardei dulce, o linguriță rasă chimen măcinat, o linguriță maghiran (opțional), 4 căței de usturoi, 2 foi de dafin, sare, dafin, piper. Preparare: Curățați și pisați usturoiul. Asezonați carnea cu sare și piper. Topiți untura într-o tigaie. Adăugați carnea și rumeniți-o bine pe ambele părți (cam 4-5 minute pe fiecare parte) până când prinde o culoare aurie. Adăugați chimenul și usturoiul;  lăsați-le să-și elibereze aromele 20-30 de secunde. Stingeți cu trei căni de apă. Adăugați foile de dafin și fierbeți înăbușit aproximativ 45 de minute, până când zeama scade și carnea s-a pătruns. Dacă e cazul, mai adăugați apă. După ce carnea s-a pătruns și sosul a scăzut de tot, adăugați boiaua de ardei și, după 10 secunde, smântâna și maghiranul. Mai lăsați să dea câteva clocote, la foc mic și luați tigaia de pe foc. Asezonați cu sare și piper. Se servește  cu felurite garnituri și salată de murături picante.

Găluște cu caise. Ingrediente: 12 caise mici, 6 linguri zahăr brun, o lingură scorțișoară măcinată. Pentru aluat: 250 g brânză de vaci bine scursă, 50 g unt, 2 linguri zahăr, 50 g griș, 100 g făină, un gălbenuș, o esență de vanilie. Pentru asezonare: miere. Mod de preparare: Se freacă spumă untul cu zahărul. Se adaugă treptat grișul, brânza sfărâmată cu furculița (sau trecută prin sită), apoi esența de vanilie și gălbenușul. Se frământă cu mâna, adăugând treptat făina, până se obține un aluat omogen și elastic, care se lasă la frigider circa 20 de minute. Se despică toate caisele în două, fără a se desface de tot, se scot sâmburii și în locul lor se pune puțin zahăr brun și scorțișoară măcinată. Se lasă să stea câteva minute astfel, pentru a se îndulci și aromatiza. Se întinde aluatul în foaie pe planșetă și se împarte în 12 pătrate. În fiecare pătrat se pune câte o caisă, se înfășoară bine în aluat și se modelează între palme sub formă rotundă. Separat, se pune apă la fiert într-o oală mare. Când apa începe să clocotească, se adaugă, una câte una, caisele îmbrăcate în aluat și se lasă să fiarbă, la foc mic, până se ridică la suprafață. Se scot cu spumiera într-un castron, se toarnă miere peste ele și se servesc după răcire.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 07 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Sâmbătă, 05 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 2.7917 secunde