Ce gătim pentru sărbători

312

Mititei de casă. Ingrediente: 1 kg de carne tocată de vacă sau de porc, 250 g de untură (seu), o linguriță de bicarbonat, 10 căței de usturoi bine tocați sau presați, ienibahar și chimion pisat, piper, sare după gust. Mod de preparare. Se toacă de carnea de două ori prin mașină împreună cu seul. Se adaugă sarea, mirodeniile, usturoiul pisat și bicarbonatul și se frământă totul cu mâna timp de 15 minute adăugând puțin câte puțin două linguri de apă. Bine frământat trebuie să fie deja ca o pastă. Castronul cu carnea frământată se ține cinci-șase  ore în frigider. Aproape de frigere se iau cu lingura din tocătură cantități egale și se formează cu mâna udată în apă mititeii. Înainte de a fi așezați pe grătar se ung bine cu ulei, iar în timpul frigerii se ung cu o pană cu puțin ulei de masă. Dacă nu aveți grătar se așază într-o crăticioară, se toarnă peste ei puțin ulei și apă până la jumătatea înălțimii lor. Se fierb până apa se evaporă și vine uleiul deasupra. Unii dintre mititei se întorc ușor, pentru a nu se prinde de fundul crăticioarei.


Friptură înăbușită de porc. Ingrediente: Pentru 10 porții: 1,500 kg carne de porc pentru friptură, 250 ml supă, 100 ml vin, 200 ml ulei, 400 g morcovi, 300 g mazăre conservată, 300 g fasole verde conservată, 100 g făină, 1,500 kg cartofi, 250 ml lapte, 1 legătură verdeață, 150g unt, sare. Preparare: Carnea se spală, se zvântă și se porționează, o bucată la porție. Se sărează și se bate ușor cu ciocanul de șnițele, apoi se trec prin făină, se înăbușă în jumătate din cantitatea de ulei cu puțină apă. Restul de făină se desface în câteva linguri de apă rece, se adaugă supa fierbinte, restul de ulei și se fierbe compoziția circa 10 minute. Sosul obținut se strecoară, se toarnă peste fripturi și se mai continuă fierberea circa 20 minute.


Prăjitură cu brânză de vaci. Ingrediente: Aluat - 280 g untură, 500 g făină, 2 gălbenușuri, 30 g zahăr, 100 g smântână, 2 linguri zeamă de lămâie, o linguriță coajă rasă de lămâie, sare. Umplutură - 1 kg de brânză de vaci, 300 g zahăr, 6 gălbenușuri, 4 albușuri, 150 g unt, 150 g stafide, zahăr vanilat. Mod de preparare: Se amestecă untura cu sarea, zeama de lămâie, gălbenușurile, smântâna, zahărul și coaja rasă de lămâie. Se încorporează făina frământând bine, după care se lasă la rece o oră. Aluatul se împarte în două. Se întinde o parte la dimensiunile tăvii. Această foaie se coace pe jumătate în tava neunsă, apoi se pune umplutura și se acoperă cu cea de-a doua foaie. Se dă la cuptor, la foc potrivit, până devine aurie. Plăcinta se pudrează caldă cu zahăr pudră.


Brânza pentru umplutură se învelește într-o bucată de pânză și se pune peste un strat de mălai până se absoarbe tot zerul (două-trei ore). Gălbenușurile se freacă spumă cu zahărul și untul. Li se adaugă vanilia, brânza de vaci trecută prin sită, stafidele și albușurile bătute spumă.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.311 secunde