Cum procedezi dacă te îneci cu mâncare

495

La masa de Crăciun, dacă râzi, vorbești sau te agiți în timp ce mesteci există riscul să te îneci cu mâncarea. Medicii ne învață ce trebuie să facem în astfel de situații pentru a evita sufocarea.

Cea mai eficientă metodă în cazul în care te îneci cu mâncare e manevra Heimlich, adică salvarea de la sufocare. Aceasta trebuie executată imediat după ce cuiva i-au pătruns în trahee sau în laringe alimente, iar persoana respectivă are senzație de sufocare. Iată ce trebuie să faci în cazul în care te confrunți cu o asemenea situație:


l Dacă ești singur acasă, plasează-ți pumnul deasupra ombilicului și apasă-l puternic cu cealaltă mână. O altă modalitate ar fi să te apleci cu abdomenul peste spătarul unui scaun și să comprimi până când iese dumicatul.


l În cazul unui adult, poziționează-te în spatele lui și plasează-ți un pumn în abdomenul acestuia, deasupra ombilicului. Prinde pumnul cu cealaltă mână și trage în sus, apăsând abdomenul cu putere, încât să ridici picioarele victimei de pe sol.
l Pentru copiii de peste un an, plasează pumnul pe abdomenul micuțului, deasupra ombilicului și cu degetul mare orientat către abdomen comprimă. Prinde pumnul cu cealaltă mână și trage în sus, comprimând abdomenul, dar nu atât de puternic încât să-l ridici de la sol, cum se face în cazul unui adult.


l Sugarul care s-a înecat cu mâncare sau cu un obiect trebuie așezat pe antebraț cu fața în jos, susținându-i capul cu mâna, astfel încât acesta să fie mai jos decât toracele. Aplică cinci lovituri scurte și ferme pe spatele bebelușului, între omoplați. Dacă nu se eliberează căile aeriene, se susține capul și se întoarce copilul pe coapsă cu fața în sus și cu capul în jos. Se pun două-trei degete pe partea inferioară a sternului și se apasă de cinci ori de jos în sus. Corpul străin se îndepărtează cu degetele numai dacă poate fi văzut în gura micuțului.Indicat este să apeși în zona pieptului și nu a abdomenului, brusc, până elimină restul de mâncare.


Nu bea apa! Evită să bei apă ca măsură de prim ajutor în caz de înecare cu alimente. Un pahar cu apă nu te va ajuta să înghiți mai bine, ci dimpotrivă, îți va obtura singura cale de respirație, iar sufocarea poate fi iminentă.
Bagă în geantă și câteva pastile. În funcție de problemele pe care știi că ți le-ar putea provoca grăsimile din carne, e bine să ai în casă sau în geantă și câteva medicamente pentru digestie.


Contra greții: metoclopramid, nexium. De luat când apar stări de vomă.
Favorizează digestia: triferment, colebil. Se iau după masă.
Scad secreția gastrică acidă: ranitidină, zantag, famotidină, dicarbocalm.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4244 secunde