Ce-i salvează pe restanțierii la întreținere?

6081
5
Ce-i salvează pe restanțierii  la întreținere? - datornici-1351759402.jpg
Chiar dacă acumulează datorii uriașe la plata întreținerii, locatarii nu au grija că ar putea fi evacuați cel puțin în perioada derulării procesului intentat de asociație. Totul, din cauză că procesele durează cu anii, interval în care acumulează noi datorii, iar pentru recuperarea acestora asociația trebuie să deschidă noi procese. Și tot așa…

Disperați că vor intra în iarnă cu restanțe colosale, președinții asociațiilor de proprietari cer instanțelor de judecată să le admită, la faza finală a procesului, ultima listă de plată, inclusiv fișa personală a datornicului, dar și judecarea cu celeritate a acestor spețe. Ei consideră că dacă instanțele vor accepta propunerea lor, în hotărârea judecătorească nu va apărea doar datoria inițială pentru care s-a intentat procesul împotriva restanțierilor, cum se întâmplă în prezent, ci și restanțele acumulate de aceștia în perioada procesului. 


Restanțe și peste valoarea fondului de rulment


Aproape că nu există asociație de proprietari fără datornici la plata întreținerii. Dacă unii locatari sunt preocupați de situația lor și cer păsuire de la o lună la alta pentru a ajunge la zi cu plățile, alții îngroașă numărul rău-platnicilor fără a părea impresionați că pe lista de plată se adună sume imense. În plus, nu par deranjați nici de faptul că locatarii buni platnici, care, la rândul lor, fac eforturi uriașe pentru a-și plăti obligațiile către asociație, riscă debranșarea de la utilități din cauză că ei își ignoră, sistematic aceste obligații.

Desigur, veți spune, există ac și pentru cojocul datornicilor. Așa este, conform legislației în vigoare, dacă locatarii înregistrează datorii la plata întreținerii mai mult de trei luni, li se trimite o somație. Dacă nici ulterior primirii somației nu plătesc, atunci sunt dați în judecată, urmând a fi evacuați în cazul în care nu reușesc să-și achite sumele datorate nici după ce au primit o hotărâre judecătorească definitivă. Majoritatea vin în instanță cu dovezi că și-au achitat restanțele inițiale sau măcar o parte, numai că, între timp, au acumulat alte datorii, plus penalitățile de rigoare, situație care complică și mai mult lucrurile, după cum susțin președinții asociațiilor:

"Nu vrem să fim înțeleși greșit sau că intenționăm să dăm noi lecții judecătorilor. Noi doar îi rugăm mult de tot să ne ajute să recuperăm cât mai repede posibil datoriile rău-platnicilor, care nu fac niciun efort măcar să micșoreze diferența. Fără hotărâre jude-cătorească, nu putem să facem nimic, iar din cauza unora suferă toată asociația!" - ni s-au plâns, în calitatea de președinți de asociații, Ana Manea, Liliana Atudoriței, Cosmina Dumitru și Valentina Apostol.

"Mai am în asociație restanțieri de bună credință, cu 700-800 lei, mi-au achitat oamenii în septembrie, a mai rămas octombrie. Dar ce mă fac cu restanțiera Lidia Ducea, care are restanțe de 8300 lei la această oră, culmea, peste valoarea fondului de rulment, care e de 8100 lei. Ne judecăm de patru ani, am avut 16 procese până acum, în octombrie am dat-o din nou în judecată. Problema e că procesele se tot amână, ea spune că așteaptă bani din Germania, invocă tot felul de motive"- ne-a spus Ion Balamaci, care susține că prima acțiune în instanță împotriva acestei restanțiere a demarat-o în anul 2008, iar procesul a durat aproape doi ani de zile. Iar când, în sfârșit, asociația pe care o reprezintă a obținut câștig de cauză, restanțierul a achitat doar 1000 lei, cât a fost suma inițială. Numai că între timp, potrivit obiceiului, același restanțier a acumulat alte datorii. "Am cerut instanței să-mi admită ultima listă de plată pentru datoria totală, dar mi s-a spus că trebuie să deschid alt proces pentru diferență. Sunt eu președinte, dar n-am voie nici apa să i-o opresc. Am oprit-o o dată, dar mi-au sărit ceilalți în cap!" - a completat Ion Balamaci, disperat că va fi obligat să intre în iarnă cu datorii peste valoarea fondului de rulment.

Și președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari, Marcel Dragu, ne-a confirmat că în mai toate asociațiile există proprietari cărora prea puțin le pasă că acumulează la întreținere datorii colosale. De aceea, consideră că este nevoie ca instanțele de judecată, oricât de multe dosare ar avea de soluționat, să încerce o formulă care să-i scoată din impas.


Comentează știrea

admirator
1 noiembrie 2012
in fapt,

este vorba de o lege strimba; special conceputa pentru a santaja locatarii (deveniti proprietari) dar a nu fie xeecutati silit. Pina se ajunge la executare, se mai negociaza, se vinde apartamentul pe 2 lei la cei la curent cu situatia si care au bani, etc. In mod normal, cand un proprietar de apartament nu mai poate plati, trebuie debransat! Asa cum face Enel. De ce nu fac la fel RAJA si RADET? Cum forteaza clientul ce nu poate sa-si permita serviciile lor, sa le primeasca? Unde mai exista tzigania asta, in lume? Mai ganditi... Ba, mai sunt santajati si toti locatarii de pe scara ca vor fi debransati din cauza a doi-trei oameni cu probleme... Pedepsele colective s-au interzis dela Islaz (1848)... Neocomunistii nu stiu asta? De altfel, vad ca se continua circul: ajutorul de la primarie pentru caldura nu se da decit daca prezinti actul de proprietar? De ce? pentru a fi furati batrinii singrui? Buletinele au mutatia pe ele, in baza actului de proprietate deci... se cere abuziv qacest act. Numai abuzuri, ilegalitati si birocratie goala in acest sector. De asta si procesele aste a de forma,care gripeaza inutil instantele!

Alex
1 noiembrie 2012
Uite aici datorie de 120.000 lei

Datorie de 120.000 lei in Constanta http://cristi.mirea.eu/2012/10/acum-e-recordul-la-constanta/

Mine
1 noiembrie 2012
Datorii la intrtinere

"Admirator" are dreptate pentru ca asa este logic. Nu poti plati nu-ti mai dau marfa. RAJA si RADET trebuie sa se gandeasca urgent la astfel de solutii. Saracia se va adanci deci vor fi mari probleme de trai si in mod obiectiv vor fi multi care nu vor putea plati si daca ar vrea.Atentie ! Unii rau platnici au castigat procese de executare silita pentru retante la intrtinere. Si stiti cum ? Nu va spun pentru ca citesc si cei in cauza .

Răspuns la: in fapt,
Adăugat de : admirator, 1 noiembrie 2012
este vorba de o lege strimba; special conceputa pentru a santaja locatarii (deveniti proprietari) dar a nu fie xeecutati silit. Pina se ajunge la...
Elena din Constanta
1 noiembrie 2012
rau platnic, rea vointa

La Asociatia de Proprietari 302, scara C, avem un restantier (rau platnic nu sarac) care nu a mai achitat întretinerea din mai 2003 si a ajuns la o datorie de aproape 14500 lei (este debransat de la caldura,are CT pe gaz unde nu este restantier).A fost actionat în judecata, proces care dureaza de cativa ani. Vi se pare normal sa se taraganeze atat de mult (are relatii !!!) ?

Popescu R.
27 iulie 2017
Raspuns

E treaba fiecaruia ce face si nu a 'asociatiei' de locatari. Romanii trebuie sa invete sa-si vada dracului de treaba lor si nu de treburile vecinilor !!!

Răspuns la: rau platnic, rea vointa
Adăugat de : Elena din Constanta, 1 noiembrie 2012
La Asociatia de Proprietari 302, scara C, avem un restantier (rau platnic nu sarac) care nu a mai achitat întretinerea din mai 2003 si a ajuns la o...

Articole pe aceeași temă

Vineri, 26 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Constănțeni, caloriferele la control!
Miercuri, 31 Octombrie 2012
Stire din Social : De mâine, RADET începe să dea căldură
Luni, 29 Octombrie 2012
Stire din Social : RADET dă drumul la căldură
Pagina a fost generata in 0.3587 secunde