Ce trebuie să știi despre concediul de odihnă

349
Ce trebuie să știi despre concediul de odihnă - cetrebstiiconced-1403276983.jpg

Articole de la același autor

"Probabil că la orice firmă cu mai puțini salariați sunt probleme cu plecarea oamenilor în concediul de odihnă, pentru că nu prea are cine să le facă munca. Totuși, nu mi se pare normal ca un concediu de odihnă să fie rupt în cinci tranșe. Cum să te mai odihnești? Legea permite tranșarea concediului în halul ăsta?" – este dilema unei cititoare.

v v v

Într-adevăr, în ideea ca, după o perioadă de muncă, orice salariat să se poată odihni, legislația muncii obligă angajatorul să aprobe o tranșă de concediu de odihnă de minimum 10 zile consecutive, dacă nevoile firmei nu permit efectuarea integrală a acestui concediu – ne-a spus Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă.

Pe de altă parte, angajații ar trebui să fie informați că durata efectivă a concediului de odihnă sau alte dispoziții legate de perioada de repaus se pot stabili și prin contractele colective de muncă sau prin regulamentele interne, evident, cu respectarea legislației în vigoare.

Nu e loc de negociere

Când este vorba despre durata acestui tip de concediu, specialista ne-a spus că nu e loc de negociere, angajatorul fiind obligat să aprobe cele peste 20 de zile de concediu în fiecare an. Cât privește posibilitatea efectuării unei părți a concediului în anul următor, aceasta este posibilă numai în cazurile excepționale prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6055 secunde