Conserve pentru iarnă

174
Conserve pentru iarnă - siteconserve-1408545536.jpg
Magiun de struguri. Ingrediente: o farfurie adâncă plină cu struguri din soiurile "căpșunică" sau "ananas", 1 kg zahăr, jumătate lămâie, un pahar cu apă. Mod de preparare: Se aleg boabele bune și se spală. Zahărul cu apa se pun pe foc iute până se leagă foarte bine. Se adaugă boabele de struguri și se fierb la foc potrivit aproximativ jumătate de oră. Se trece totul printr-o sită (pentru a separa cojile și sâmburii). Siropul rezultat se fierbe la foc iute, spumând mereu, iar când este aproape gata se încearcă dacă este legat suficient picurând câțiva stropi de sirop pe o farfurioară, care se lasă să se răcească.Când stropii nu mai curg, magiunul este suficient de legat. Se obține astfel o compoziție foarte fină, de culoare rubinie, extrem de parfumată.

Bulion de casă. Ingrediente: roșii bine coapte în cantitatea dorită, sare și ulei, facultativ. Mod de preparare: Roșiile se spală, se taie feliuțe și se pun la fiert într-un vas suficient de mare pentru cantitatea respectivă. Se amestecă cu lingura de lemn ca să nu se prindă. Când s-au zdrobit și sunt fierte, roșiile se dau prin mașina de stors, având grijă că sunt fierbinți. Sucul obținut se pune din nou la fiert și se fierbe până se mai îngroașă puțin. Se adaugă, numai dacă se dorește, puțină sare și ulei, dar se poate și fără. Pasta rezultată se pune în sticle sau borcane cu capac, apoi se pun într-o cutie căptușită cu pături. Se acoperă și deasupra, lăsându-se astfel până când se răcesc. Apoi se pun în cămară, iar cînd veți gusta bulionul veți simți gustul plăcut al roșiei proaspete. Timp de preparare: două ore și 30 de minute. Complexitate medie.

Castraveți murați

Alături de cea în saramură-consevarea castraveților în oțet dă un gust mai proaspăt, mai acidulat și mai deosebit.  O rețetă clasică, mereu la modă. Porții: 4 kg. Timp de preparare: o oră. Ingrediente: 4 kg castraveți cornișon, 4 litri apă, un litru oțet de bună calitate, jumătate cană de sare grunjoasă, neiodată, 4 linguri de zahăr, 3 rădăcini de hrean, 2 cepe, o căpățână de usturoi, jumătate cană boabe de muștar, o lingură boabe de piper, 10-12 foi de dafin. Preparare: Sterilizați borcanele. Folosiți borcane de dimensiuni medii (800-3000 ml). Spălați castraveții, care trebuie să fie mici, tari și elastici. Curățați hreanul și tăiați-l fâșii, pe lungime. Curățați ceapa și tăiați-o peștișori. Curățați usturoiul. Așezați castraveții în borcane, în poziție verticală, unul lângă altul, în așa fel încât să rămână cât mai puțin spațiu. Intercalați printre castraveți tulpini de hrean,  bucăți de ceapă și căței de usturoi. Puneți la fiert 4 litri de apă împreună cu oțetul, sarea, zahărul, boabele de muștar, piper și foile de dafin. Lăsați să dea câteva clocote până se topesc granulele de zahăr și de sare. Lăsați să se răcorească lichidul 5-10 minute (să ajungă apa la 70-75 de grade). Turnați lichidul încet peste castraveți până sunt acoperiți. Pentru a evita incidentele nefericite (fisurarea borcanelor), puneți borcanele cu castraveți într-o cratiță  pe fundul căreia așterneți un prosop. Turnați lichidul încet peste castraveți și scoateți borcanul din cratiță doar după ce sunteți siguri că nu s-a fisurat. Acoperiți cu capac cu filet sau folie de celofan. Păstrați la rece, în spații întunecoase, timp de minim 2 luni înainte de a deschide borcanele. Castraveții murați în oțet se păstrează în bune condiții 6-18 luni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 21 August 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Joi, 21 August 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Miercuri, 20 August 2014
Stire din Cetățenești : Remedii naturiste pentru gută
Miercuri, 20 August 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Miercuri, 20 August 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 3.3835 secunde