Medicul de gardă

Cum afli dacă ai hepatită

662
1
Cum afli dacă ai hepatită - hepatita-1348614688.jpg

Articole de la același autor

"Cum afli dacă ai hepatită, e nevoie de analize complicate, pe bani mulți?


Am ajuns la 42 de ani și vă jur că n-am avut până acum probleme de sănătate, cel mult o durere de cap, care-mi trecea și fără pastile. De ceva timp mă simt slăbită, aici e problema. Poți să faci analize pentru hepatită chiar dacă nu te doare ficatul? Vă mulțumesc și abia aștept un răspuns prin rubrica medicului" (Ariana Radu).

Doamnă Radu, potrivit dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, ar fi bine ca testele hepatice să fie făcute din când în când și de către persoanele care se consideră sănătoase și nu prezintă vreun simptom că ficatul sau chiar alt organ ar avea probleme. Totul, din cauză că virusurile hepatitice sunt din ce în ce mai răspândite pe teritoriul României, constituind o problemă severă. 

Dar ce este hepatita? Nimic altceva decât o inflamație a ficatului, care apare din mai multe cauze. Din fericire, mai ales în zilele noastre, medicina are la dispoziție o serie de metode pentru diagnosticare, toate identificând ano-maliile existente la nivelul ficatului. Medicul precizează că o analiză de bază, clasică, este aceea care arată nivelul transaminazelor: "Din punct de vedere al acurateței diagnosticului și al costurilor cât mai reduse, de care se arată interesată și cititoarea dumneavoastră, este suficientă determinarea transaminazelor, nu intru în detalii strict medicale. Apoi, mai există o enzimă denumită gamaglutamiltranspeptidază, care, de asemenea, semnalează că s-a produs o inflamație, o hepatită. Diferența față de transaminaze este că această analiză privește în special căile biliare minuscule din interiorul ficatului, străjuite de celule hepatice". O altă enzimă care se dozează în mod curent este și fosfataza alcalină.

Așadar, metode suficiente și deloc sofisticate există destule, important este să nu ignorăm semnele de boală, dar să și facem controalele recomandate de medicul de familie în scop preventiv. 


Comentează știrea

paul
26 septembrie 2012
APA in Cta.

Ca hepatita poate sa faca oricine care traieste anormal e stiut. Dar in orasul Cta, mare oras european, nu vede nimeni ca apa e nenorocire. RAJA condusa de marele om STROIE face numai porcarii si presa nu vede si nu ia atitudine. Deci presa e de vina pentru ca in t,ara asta conduce presa de fapt. Apa in Cta are aspect si gust anormal dar asta e. Pomparea apei se face anormal cu variatii permanente care schimba si starea apei si nu se face nimic.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.4607 secunde