Cum pot fi depistați escrocii care vă bat la ușă

1790
1
Cum pot fi depistați escrocii care vă bat la ușă - escrocherii-1353664801.jpg
Poveștile unor oameni diagnosticați cu boli grave, care au nevoie de ajutorul semenilor pentru a supraviețui impresionează, însă pot da și "idei de afaceri" unor "voluntari" fără scrupule. Și-atunci, care sunt criteriile care fac diferența între voluntarul cinstit și escroc?

Sfatul poliției: și atunci când nu aveți suspiciuni, nu-i invitați în casă ori în curte pe cei care pretind donații!

Din păcate, s-a ajuns într-un moment în care, în general, climatul de încredere în România nu excelează. Or, pe acest fond, în multe situații se creează psihoza că cineva urmărește musai să ne păcălească. Această percepție naște dileme mari și la nivelul oamenilor de bună credință, care, deși doresc să-și ajute semenii aflați în suferință din puținul lor, se abțin de la gesturi caritabile de teamă că banii ar încăpea pe mâna unor escroci.

Lucru care se și întâmplă, din nefericire des și care ia amploare în perioada marilor sărbători, când tot românul e mai sensibil: "Acum trei săptămâni, m-am trezit că-mi bate cineva în poartă, stau pe strada Delavrancea. M-a impresionat ce am văzut, două doamne bine îmbrăcate, însoțite de un copilaș palid, spuzit vai mama lui. Doamnele mi-au spus că micuțul trebuie operat de urgență la inimă, că a dat și statul ceva bani, dar se mai cer 5.000 de euro. Mi-au arătat o grămadă de hârtii și dosare, toate ștampi-late... Eu le-am dat 50 de lei, mi-au dat frumos chitanță, au pus ștam-pila în fața mea. Chiar mi-a făcut plăcere să vorbesc cu ele, erau civilizate. Miercuri, 21 noiembrie, m-am trezit cu aceleași individe la poartă. Când mi-au văzut fața au făcut rapid stânga împrejur. Mi-am dat seama că sunt escroace, altfel își cereau frumos scuze că m-au deranjat din nou, puteau invoca orice. Vreau să depun reclamație la poliție, știu bine cum arată și bag mâna-n foc că sunt escroace!" (Corina Datcu).

"Au câte unii un tupeu de-ți stă mintea-n loc! O fac pe bunii samariteni, îți sună la ușă să le dai bani ca să salveze niște amărâți bolnavi, iar când le ceri buletinul, tot tu ești înjurat! Ce ne facem cu escrocii ăștia, vin sărbătorile, au dat iama peste noi? Din cauza lor, au de suferit și adevărații voluntari, care chiar se implică pentru viața unui om! Trebuie făcut ceva, ne-am săturat de atâția escroci, și la nivel înalt, și la nivelul de jos al societății!" (Anamaria Moroianu).


Fiecare poate fi un mic… polițist!

Mesaje de acest fel au curs în ultimul timp! Este o realitate, în România, există o listă lungă de persoane care au nevoie de tratamente costisitoare pentru boli grele și, cum suportul din partea statului este etern în suferință, se caută alte soluții pentru a le salva viața. Este momentul când intervin, sub cupola asociațiilor umanitare, oameni cu suflet, care se înhamă, nesiliți de nimeni, să strângă banii necesari. Ca voluntari, pun la bătaie un întreg arsenal de sensibilizare a oamenilor, problema e că din cauza escrocilor, nu sunt întotdeauna crezuți.

Pentru ca astfel de suspiciuni să fie eliminate, potrivit recomandărilor poliției, dar și al asociațiilor umanitare, este suficient ca volun-tarilor să li se ceară următoarele documente: delegație din partea asociației, ordin de deplasare, actul de identitate, legitimație, contractul de voluntar. În plus, voluntarul trebuie să aibă permanent asupra lui o mapă cu statutul asociației, hotărârea judecătorească privind înființarea ei, codul fiscal, înștiințările către poliție, primărie, consiliul județean, prefectură, toate autoritățile care iau în evidență asemenea organisme. În plus, oricât de impresionat sunteți de caz și oricâtă încredere v-ar inspira voluntarii, nu-i invitați în curte sau în casă, căci prețul naivității ar putea fi foarte scump!

Amănunte care contează!

Dacă vi se pare complicat să cereți atâtea acte, vă ajută să știți că un voluntar corect nu are voie să se deplaseze alături de persoana bolnavă pentru care se colectează fonduri, indiferent dacă este sau nu copil. De asemenea, dacă vi se ștampilează chitanța în momentul în care ați donat banii, sigur vă aflați în fața unui escroc, întrucât legea obligă la folosirea unui chitanțier dinainte numerotat și ștampilat. Practic, colectorii de fonduri nici măcar nu trebuie să aibă ștampilă asupra lor. Totodată, legea le interzice voluntarilor să furnizeze adresa copilului sau a adultului pentru care se face apelul umanitar sau să facă legătura cu familiile acestora.

Având în vedere că foarte multe probleme umanitare se rezolvă în urma eforturilor asociațiilor de profil, iar constănțenii s-au dovedit oameni sensibili la astfel de chestiuni, pentru a nu se lăsa impresia că toți voluntarii pot fi escroci la drumul mare, ideal ar fi ca, în mod civilizat, cei care donează să le ceară toate documentele de mai sus, iar dacă li se pare ceva suspect, să anunțe poliția. Nu de alta, dar s-a constatat că majoritatea escrocilor dau bir cu fugiții atunci când sunt luați la bani mărunți! Pe de altă parte, sunt mulți oameni pentru care ajutorarea celor în necaz este un țel în viață.


Comentează știrea

FONDURI NERAMBURSABILE UE
23 noiembrie 2012
FONDURI UE

2013 este anul in care Fondurile NERAMBURSABILE Europene se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul:wwwfondurieuropenenerambursabile.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5741 secunde