Cum se calculează drepturile salariale

913
Cum se calculează drepturile salariale - 9septcumsecalculeazadrepturisala-1347200607.jpg

Articole de la același autor

"Mie mi-ar fi convenit ca salariul să se plătească în două chenzine, cum era înainte, dar mi s-a spus că e mai simplu pentru contabili să se dea tot în aceeași zi. Am și o întrebare: dacă firma are probleme adevărate și nu asigură măcar salariul minim, e legal? De ce trebuie să fie confidențial, dacă toți muncim la fel?" (G. Savu).


v v v

Potrivit expertei în probleme de muncă, Manuela Marcu, calcularea drepturilor salariale nu se face în funcție de posibiliățile firmei la acel moment, impunând respectarea condițiilor impuse de lege. Mai exact, salariul de bază trebuie neapărat să cuprindă indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. Cât privește plata acestuia, indiferent de obligațiile financiare pe care le au angajatorii (și au destule!), plata salariului către angajați are prioritate.

Referitor la plata într-o singură tranșă, da, legea permite angajatorului să plătească salariul integral, la o dată stabilită prin negociere, care trebuie să fie aceeași, lună de lună, așa cum apare în contractul individual de muncă, în cel colectiv sau în regulamentul intern al firmei respective. De asemenea, salariul poate fi plătit inclusiv prin virament într-un cont bancar.

Niciun leu sub salariul minim

Totuși, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată trebuie să corespundă programului normal de muncă, fiind stabilit de Guvern. În plus, angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară, iar dacă nu face asta, riscă amenzi între 300 și 2.000 de lei. Mai mult, angajatorii care nu operează eventuala majorare a cuantumului salariului minim brut, riscă amenzi între 1.000 și 2.000 de lei.

Cât privește confidențialitatea, da, potrivit legii, salariul trebuie să fie confidențial, iar în cazul unui program mai mic de opt ore zilnic, se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunare efectuate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.302 secunde