Cum se verifică actele înainte de a cumpăra o casă

6397
2
Cum se verifică actele înainte de a cumpăra o casă - 11decverificareacte-1386779880.jpg

Articole de la același autor

"Am dat un avans la o agenție imobiliară pentru un apartament, pe care mi l-a prezentat agentul. Când i-am cerut actele, mi-a zis că proprietarul e plecat din țară, dar o să mi le arate când mergem la notar, să semnăm contractul de vânzare-cumpărare. Mi-e teamă să merg mai departe pe încredere și nu știu ce să fac, pentru că n-aș vrea să renunț, dar mi-e frică să nu mă trezesc cu vreo ipotecă, ceva de genul. Plus că nu cunosc niciun notar în Constanța, ca să merg pe mâna lui. I. G.".

v v v

De preferat ar fi ca actele de proprietate să fie verificate, cu extrem de multă atenție, înainte de achiziția unei locuințe sau de achitarea vreunui avans, în vederea cumpărării acesteia, fie și agenției imobiliare - ne-a spus notarul Elena Ionescu. Referitor la cazul prezentat de cititorul nostru, nu este încă târziu să facă demersurile necesare pentru a se convinge că toate actele casei pe care dorește s-o cumpere sunt în regulă.

Ce trebuie urmărit în mod special? Notarul recomandă să se verifice atent toate documentele de proprie-tate, dar și actele uzuale, precum actul de identitate sau chitanțele de întreținere. Așadar, nu este suficient, pentru evitarea neplăcerilor, să fiți cu ochiii doar pe titlul de proprietate al casei, pe încheierea de intabulare, pe extrasul de autentificare sau pe certificatul fiscal, ci și pe hârtiile care să vă confirme că vânzătorul nu are datorii către asociație.

Mai departe, va fi treaba notarului să verifice calitatea actuală de pro-prietar a vânzătorului, prin extrasul de autentificare, dar și lipsa datorii-lor către stat, prin certificatul fiscal. În plus, notarul este obligat să adopte o atitudine echidistantă față de ambele părți implicate și să nu omită nici un amănunt care ar putea crea neplăceri vreunuia dintre partenerii tranzacției imobiliare. 

Comentează știrea

Alexandra
12 decembrie 2013
tot patitul e priceput

Mi-a permite sa -i dau un sfat dnei . Nu toti agentii imobiliari sunt persoane de incredere . Multi sunt in cardasie cu cei din mafia imobiliara si va spun din experienta .A vrut sa achizitionez o casa ,i-am cerut actele ag pt verificare . Actele erau de un fals grosolan , de ex in cartea funciara era trecut alt nume ,prin inlocuirea unei consoane . La cadastru erau trecute alte documente decat cele pe care mi le prezentate agentul . Cand am vorbit cu agentul de aceste nereguli a tinut sa ma " linisteasca "ca a fost doar o gresala si ca nu e nimic grav . I-am spus ca inlocuirea unei consoane a numelui in acte oficiale nu edoar o simpla persoana ci duce la substituire de persoana a inceput sa tipe la noi . Mai mult am aflat ca aceea cadastrista care facuse "gresala " e arestata pt "greseli " asemanatoare ; deci ATENTIE !!!!

noni
18 decembrie 2013
raspuns

Personal am patit o situatie similara. Am vazut apartamentul, agentul avea cheile (prima suspiciune), am cerut sa vb cu proprietarul direct dar motiva ca e la vanatoare si prin vacante (a doua suspiciune), am cerut actele originale si au spus ca le duc ei personal la banca (a treia suspiciune). In cele din urma am pus povestea cap la cap: Apartamentul fusese luat prin licitatie trucata de la o executare unde executorul era var cu cel care a cumparat apartamentul dar nu pe numele lui ci pe al unei batrane de 80 de ani (din ce stiu la 80 de ani nu faci afaceri cu imobile executate), samsarul, agentul si notarul lor erau intelesi la bani si de la 45000 cu cat au luat apartamentul mi-l vindeau mie cu 75000. DACA NU TI SE DAU IN MOD TRANSPARENT ACTELE< INFORMATIILE< NUMELE PROPRIETARULUI< ETC< FUGI CA E TEAPA !!! Pe Tomis langa Victoria la un notar am facut verificarile, un super baiat, corect si ieftin, nu dam nume sa nu facem reclama. Sper sa te ajute ce ti-am spus.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Cum să mărești locul de luat masa
Miercuri, 27 Noiembrie 2013
Stire din Diverse : Cum să ai o casă "Zen"
Pagina a fost generata in 0.5662 secunde