Cuțitele care fac minuni în bucătărie

802
Cuțitele care fac minuni în bucătărie - 66cutitinbucatarie-1345838620.jpg
Aparținând obiectelor de bucătărie care pot provoca răni serioase, cuțitele necesită o minimă întreținere, o utilizare atentă, dar și o depozitare precaută. De aceea, alegerea se face în funcție de destinația lor și de gradul de utilizare. Dacă nu intenționați să filetați prea mult, investiți mai mult în cuțitul bucătarului și mai puțin în unul de filetat. Alegeți cuțitele al căror mâner se potrivește dimensiunii  mâinilor dumneavoastră, echilibrate ca greutate între mâner și lamă, în special pentru cuțitul bucătarului. Căutați cuțite cu mâner nealunecos și lama suficient de înaltă față de mâner (sau cu mâner ergonomizat), pentru a nu vă lovi la mână în timp ce lucrați. Lama unui cuțit nou trebuie să fie lucioasă, fără pete, bine ascuțită și fixată în mâner.

Clasificarea cuțitelor

Cuțite de bază. În această categorie regăsim cuțite de utilitate cotidiană, ustensile care nu trebuie să lipsească din sertarul nici unei bucătării. Cuțitul bucătarului: un cuțit universal, cu dimensiuni ale lamei între 15 și 30 de centimetri,  o lățime a lamei de 2-4 centimetri și un mâner de 18-22 de centimetri, cuțitul bucătarului este cel mai prezent în bucătăriile lumii. Cuțitul de legume, pe locul doi ca răspândire, acest cuțit mic, cu lamă și mâner scurte (de multe ori cu lama mai scurtă decât mânerul), este unealta favorită a gospodinelor. Folosit de regulă pentru curățarea legumelor (ceapă, usturoi, cartofi, castravete etc), îndepărtarea semințelor fructelor și legumelor, în mâna unei gospodine pricepute se transformă într-un cuțit cvasi universal în ciuda apariției peeler-ului (dispozitiv special de curățare). Cuțitul de pâine-cu o lamă lungă (15-25 de centimetri), de cele mai multe ori dreaptă și întotdeauna zimțată (zimți mari), acest cuțit taie pâinea proaspătă fără să o rupă. Cuțitul de friptură este folosit pentru tăierea cărnii fripte, în bucătărie sau la masă. Aproximativ la fel de lung ca și cuțitul bucătarului, are o lamă mai îngustă decât acesta. De cele mai multe ori cu un aspect asemănător cu cel al unei baionete, în mod excepțional cuțitul de friptură poate să aibă vârful mai lat și/sau răsucit în sus. Se folosește de cele mai multe ori împreună cu o furculiță cu două brațe lungi care ajută la felierea fripturilor. 
A nu se confunda cu cuțitele pentru servire a fripturii, mici și cu lama zimțată, comercializate cel mai adesea în seturi de 4-6 bucăți. Cuțitul pentru roșii, cu o lamă mai lungă, zimțată, este folosit pentru tăierea roșiilor, pe care un cuțit normal riscă să le rupă. Cuțitele pentru brânză sunt de trei feluri: pentru brânză tare, brânză moale și parmesan. Cele pentru brânză moale au lama decupată, pentru a reduce la minim frecarea cu brânza. Cele pentru brânză tare au vârful despicat și sunt folosite și pentru servire. 
Pentru tăierea parmezanului se folosește un cuțit asemănător cu o daltă scurtă, în formă de frunză-inimă.

Cuțitul pentru patiserie este asemănător cu cuțitul de pâine. Cu o lamă lungă, dreaptă sau foarte ușor curbată spre vârf, netedă sau ușor zimțată, este foarte util pentru tăierea aluaturilor sau porționarea prăjiturilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 25 August 2012
Stire din Cetățenești : La… muncă și în timpul concediului?
Sâmbătă, 25 August 2012
Stire din Cetățenești : Piept de pui cu legume en papillote
Sâmbătă, 25 August 2012
Stire din Cetățenești : Calendar religios
Sâmbătă, 25 August 2012
Stire din Cetățenești : Alba-neagra cu cerșetoria…
Pagina a fost generata in 1.8221 secunde