Semnale

"Datoriile fostului soț ne presează la un partaj din străinătate"

866

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate  își pot împărți bunurile comune după divorț și printr-un partaj dezbătut în România, nefiind necesară prezența lor în țară. Pentru asta însă va trebui ca ex-soții să împuternicească un avocat care să le reprezinte interesele.

Plecați în străinătate de trei ani, Aurelia și Dan Ion au ajuns la concluzia că mariajul lor nu mai putea continua: "Povestea noastră este foarte dureroasă, n-o să intru în amănunte de dragul părinților mei și ai lui, pentru că fostul meu soț nu merită înțelegere prea mare din partea mea. E bine totuși că nu avem copii care să sufere după noi. Divorțul s-a pronunțat în ianuarie 2011. Avem bunuri comune în țară și ne-am înțeles noi ce să facem cu ele, dar n-am făcut partaj. Problema e că fostul soț s-a băgat după divorț într-o afacere, în România, care nu a mers. Apoi s-a întors din nou în Franța, fără ca eu să știu ce probleme are el. Mi-a spus de situație fosta mea soacră, după ce a primit ordin de executare silită pe numele lui. La început a dat-o cotită. Mai nou, vrea să facem un partaj corect, ca să-și achite datoria. Ce se poate face în situația asta, dar mai repede, pentru că noi muncim acolo și nu avem cum să venim la termenele procesului, iar fostul meu soț e presat de executor. Vă mulțumesc din suflet pentru amabilitate și să știți că citesc ziarul din Franța, e un ziar bun. Aurelia Ion".

Pentru scurtarea duratei pro-cesului, dar și pentru reducerea eforturilor și a costurilor, potrivit specialistului în științe juridice Paul Bârsan, esențial este ca cele două părți să lase vechile conflicte la o parte și să colaboreze în sensul realizării unui partaj prin înțelegere sau partaj prin acord. Această formă este de preferat cu atât mai mult în cazul de față, când foștii soți sunt presați de timp. Totul, din cauză că un partaj în condițiile înțelegerii între cei doi poate dura, în medie, între una și patru luni. În schimb, în lipsa acordului, durata procesului poate depăși chiar și opt luni.

Prezența părților nu se impune
Foarte important este că prezența părților la termenele fixate de instanță pentru procesul de partaj în România nu este cerută de lege, părțile putând fi reprezentate de avocatul ales în acest sens. Așadar, în condițiile legii, împărțirea bunurilor comune din căsătorie se poate face cu ajutorul unui avocat, desigur împuternicit de cetățeanul român din străinătate numai în baza unei împuternici speciale scrise, nicidecum pe baza vreunei înțelegeri verbale.

Proces asemănător
Odată îndeplinite aceste condiții, procesul de partaj se va desfășura, și în acest caz, în mod asemănător cu cele în care părțile (cei doi ex/soți) sunt prezente în proces. Pot exista însă anumite complicații legate de localizarea părții adverse în străinătate, însă atunci când foștii soți sunt corecți unul cu altul, astfel de probleme sunt eliminate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7249 secunde