Medicul de gardă

De ce se îmbolnăvește pancreasul

4907
"Din ce cauză se îmbolnăvește pancreasul, are băutura vreo contribuție sau este o exagerare? Cum îți dai seama că ai probleme cu pancreasul?". (Dana Ticu)

Dacă este vorba despre pancreatită acută, potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, de regulă, aceasta este asociată în primul rând cu un consum exagerat de băuturi alcoolice, dar și cu infecții virale și bacteriene, calculi biliari sau anumite medicamente care după ingerare blochează canalul pancreatic. Practic, toți acești factori ajută enzimele digestive pancreatice să acționeze chiar asupra acestui organ, provocând edem, hemoragii și leziuni ale vaselor sanguine din pancreas. Așadar bănuiala dumneavoastră, doamnă Ticu, este justificată, medicul specialist confirmând că mai mult de jumătate dintre cei diagnosticați cu pancreatită cronică sunt mari consumatori de alcool. 

Procedură de diagnosticare
Cât privește diagnosticarea problemelor pancreasului, procedura este următoarea: se palpează abdomenul pentru a vedea dacă este dureros și a verifica prezența tensiunii arteriale scăzute, a febrei ușoare și a pulsului rapid. Mai departe, va fi treaba specialiștilor să facă analize de sânge, radiografii abdominale, explorări cu ultrasunete și orice procedură care poate oferi datele corecte despre starea de sănătate a pancreasului. Medicul v-a răspuns strict la frământările dumneavoastră, dar nu trebuie ignorat că prezentarea de urgență la specialist în astfel de situații este mai mult decât necesară. Motivul? Complicațiile pe care le poate da ignorarea sau bagatelizarea problemelor de sănătate ale pancreasului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 14 Iunie 2012
Stire din Cetățenești : Arsurile din capul pieptului
Miercuri, 04 Aprilie 2012
Stire din Cetățenești : Iritațiile bebelușului
Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Ce faci dacă ai un câine obez?
Vineri, 10 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Bronșiolita, extrem de contagioasă
Luni, 28 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : De ce sunt oamenii geloși
Pagina a fost generata in 0.3471 secunde