Medicul de gardă

Diabet sau ba?

844
Diabet sau ba? - 12ianmedicul-1326376514.jpg
"Recunoaștem că mâncăm foarte multe dulciuri. Cât trebuie să fie glicemia pentru a fi exclusă posibilitatea diagnosticării cu diabet?" - ne-au întreabat Sofia Ibarcea și Daniela Adinului.

v v v

Diagnosticarea diabetului zaharat se face atât prin prezența unor simptome caracteristice, cât și prin metode de la-borator. Potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, în cazul unui diabet zaharat manifestat clinic ar trebui să acuzați că beți mai multă apă, că slăbiți în ciuda faptului că mâncați mai mult. Când simptomele menționate sunt prezente, glicemia depășește de regulă 200 mg/dl), se va elimina glucoza prin urină (glicozurie), ceea ce nu se întâmpla în mod normal, astfel încât diagnosticul se poate pune în orice unitate medicală. De altfel, se consideră că o glicemie de 200 mg/dl, indiferent de condițiile de recoltare (înainte sau după masă, în cursul zilei sau în cursul nopții) este suficientă pentru a pune diagnosticul de diabet zaharat clinic manifest. Atenție, însă, rezultatul testului trebuie interpretat de specialistul diabetolog!

Complicații cronice

Numai aproximativ o treime din cazuri prezintă simptomele caracteristice ale bolii, care conduc la efectuarea unei glicemii pe baza căreia diagnosticul este confirmat. Există însă numeroase situații în care diagnosticul este pus datorită unei complicații cronice diabetice. O consultație atentă demonstrează prezența unor simptome relativ nespecifice, precum amețeli, astenie, prurit cutanat, care pot fi sugestive pentru diabet. Există însă numeroase cazuri în care diagnosticul de diabet zaharat nu poate fi pus decât pe baza valorilor glicemice crescute, descoperite întâmplător, la un examen de rutină, în absența oricăror acuze. De aceea, este esențial ca glicemia să facă parte din investigațiile periodice obligatorii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Copiii cu diabet ne măsoară glicemia
Vineri, 09 Decembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum poți preveni bolile de inimă
Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum să ținem un post sănătos
Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : De ce ne îmbolnăvim de diabet
Pagina a fost generata in 0.3231 secunde