Cum poți preveni bolile de inimă

1176
Cum poți preveni bolile de inimă - boliinima-1323362959.jpg
Țara noastră se află pe al treilea loc din lume în ceea ce privește decesele provocate de bolile cardiovasculare. Mai mult, la ora actuală, acestea reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Specialiștii semnalează zece factori majori care duc la apariția afecțiunilor de inimă și ale vaselor sanguine.

Potrivit Fundației Române a Inimii, șapte milioane de români suferă de afecțiuni cardiovasculare. Specialiștii spun, însă, că acestea ar putea fi prevenite sau întârziate dacă factorii de risc sunt bine cunoscuți și înțeleși. Aceștia au stabilit cei mai importanți zece factori care determină bolile cardiovasculare.

Tinerii, din ce în ce mai afectați

Riscul apariției bolilor de inimă crește considerabil odată cu înaintarea în vârstă. Dacă în urmă cu 20 de ani, infarctul de miocard afecta persoanele de peste 50 de ani, în prezent, sunt foarte mulți bolnavi cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

Diabetul zaharat crește riscul bolilor de inimă

Bolnavii de diabet sunt predispuși la afecțiuni cardiovasculare, indiferent de valorile glicemiei. Și asta deoarece diabetul zaharat cauzează inflamația pereților arteriali, factor care conduce în timp la leziuni ale vaselor de sânge, crescând riscul de boli cardiovasculare.

Este indicată o dietă lipsită de grăsimi

Colesterolul crescut nu se manifestă prin simptome de avertizare, dar acesta îngustează arterele și îngreunează circulația sângelui către creier sau inimă. Colesterolul poate apărea în sânge din cauza unei diete bogate în grăsimi, a greutății corporale, sau a fumatului.

Hipertensiunea arterială trebuie măsurată periodic

Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială și mai puțin de jumătate dintre aceștia știu că au această afecțiune. Valorile crescute ale tensiunii arteriale pot conduce către boli cardiovasculare, așa că trebuie monitorizate cu regularitate.

Bolile de inimă se moștenesc

Persoanele cu un istoric familial de boli cardiovasculare au un risc mai mare de a fi afectați, la rândul lor, de aceeași boală. Acest aspect nu poate fi modificat, dar puteți menține inima sănătoasă dacă urmați o viață activă și o dietă sănătoasă sau dacă renunțați la țigări.

Obezitatea crește tensiunea

În general, greutatea corporală excesivă conduce la hipertensiune arterială și diabet zaharat. Scăderea ponderală poate să reducă aceste riscuri, iar valorile tensiunii arteriale vor fi mai mici.

Bărbații sunt mult mai expuși

Nu mulți cunosc faptul că bărbații au un risc mult mai crescut de a suferi de o boală cardiovasculară decât femeile. În principal, bărbații sunt mai afectați din cauza particularităților endocrine și metabolice din organism.

Sedentarismul

În lipsa activității fizice, organismul va consuma mai puțină energie, iar colesterolul din sânge și glicemia vor crește. Pentru a reduce riscul cardiovascular, sunt suficiente 30 de minute de efort moderat pe zi, spun specialiștii.

Renunțați la țigări

Fumatul crește de până la patru ori riscul de apariție al bolilor cardiovasculare. Cercetările au demonstrat că un regim alimentar sănătos și exercițiul fizic nu compensează acest risc. Singura modalitate de a vă îmbunătăți vizibil starea de sănătate este renunțarea la acest obicei.

Stresul

Dificultățile întâmpinate la locul de muncă sau acasă și evenimentele stresante în general afectează starea de sănătate. Stresul provoacă dureri de cap, de spate, tulburări de somn, iritabilitate sau depresie. Acesta are un impact major și asupra sistemului cardiovascular și crește riscul de apariție al bolilor de inimă.

Testul Cartonașelor

Fundația Română a Inimii a lansat o campanie prin care populația este invitată să își evalueze online riscul cardiovascular printr-un simplu test cu cartonașe. Cei care doresc să efectueze testul trebuie să acceseze pagina de internet www.soscardio.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum să ținem un post sănătos
Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : De ce ne îmbolnăvim de diabet
Vineri, 11 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Copiii cu diabet ne măsoară glicemia
Pagina a fost generata in 0.4016 secunde