Medicul de gardă

Gastrita, tratată doar cu regim alimentar?

375
"Maică-mea (64 de ani) are gastrită, iar medicul de familie i-a dat un regim alimentar, cu carne în fiecare zi, fără nicio pastilă, în plus i-a spus să stea liniștită. A expediat-o că e bătrână sau nu e nevoie de tratament în gastrită?" (Dana Ion).

v v v

Nu este cazul să vă faceți griji, stimată doamnă Ion, căci dr. Iu-liana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, a confirmat că tratarea corectă a unei gastrite înseamnă, în primul rând, adoptarea unui regim alimentar corect. Practic, trebuie excluse din alimentație alcoolul, cafeaua în exces, tutunul, alimentele prea reci, prea fierbinți sau condimentate. Cât privește carnea, da, meniul zilnic poate să conțină carne, însă fiartă (de pui, de vită, de porc sau de pește). La fel de eficiente pentru tratarea gastritei sunt și făinoasele albe și mămăliga (trebuie fiartă foarte bine, cel puțin 20 de minute). De asemenea, sunt permise brânză dulce de vaci, cașul proaspăt, laptele și ouăle fierte moi. Atenție, alimentele trebuie preparate doar prin fierbere sau la grătar, iar pentru a nu încărca stomacul, se recomandă porții mici și dese, foarte, foarte bine mestecate (cinci-șase gustări pe zi). Pe de altă parte, trebuie evitate pâinea proaspătă, mai ales dacă este caldă, precum și carnea grasă sau afumată, pielea de pui, peștele gras, mezelurile, conservele, vânatul, tocăturile și prăjelile. Legume precum ceapa, usturoiul, castraveții, varza, ar-deiul, conopida, țelina, ridichile, fasolea sau mazărea trebuie evitate. Mai trebuie evitate din meniu și murăturile, brânzeturile fermentate, sărate și ouăle prăjite sau cele fierte tari. Dintre fructe, contraindicate sunt citricele, nucile, fisticul, alunele, migdalele, iar ca și dulciuri, bomboanele, prăjiturile de cofetărie, aluaturile dospite, gemul și dulceața.

Nu doar alimentația nepotrivită accentuează gastrita, ci și stresul, tocmai de aceea, doamnă Ion, medicul i-a recomandat mamei dumneavoastră să ducă o viață liniștită.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 23 Iulie 2012
Stire din Cetățenești : Simptomele polipilor nazali
Pagina a fost generata in 0.9331 secunde