VOX POPULI

La stat e altceva, la privat sunt reguli!

5282
La stat e altceva, la privat sunt reguli! - 3ce97c7e11655e5a1af763703ee55d28.jpg
Manifestațiile din ultima vreme dar, mai ales, greva generală de ieri au reușit să facă, din nou, remarcată "granița dintre țara bugetarilor și țara privaților". Dacă privații sunt de părere că nu prin greve se vor rezolva marile probleme ale României, bugetarii cu care am discutat consideră că privații au ratat momentul să li se alăture în greva generală "pentru că îs fraieri că le e frică de patronii lor".

România nu este singura țară în care au avut loc ample manifestări de stradă generate de nemulțumirile provocate de măsurile anticriză. Nu știm cum e pe la alții, însă privații constănțeni care ni s-au destăinuit, deși iritați că au avut parte și ei de micșorări de venituri și concedieri, nu au ieșit în stradă ca să protesteze dintr-un motiv simplu: "nu cu urlete și lozinci se tratează criza! Ea are nevoie de tratament prelungit și de la rădăcină. Au suferit și suferă privații fără să facă scandal, să sufere și bugetarii, tot fără scandal, ca noi, că doar nu trăim în două țări!" – Viorel Luică, 38 ani.

Prea multe lozinci!
Mariana B. are 33 de ani și a întrerupt concediul pentru creșterea copilului din cauza dificultăților financiare. S-a reîntors la muncă, dar "șeful m-a luat deoparte și m-a rugat frumos să fiu înțelegătoare și să revin după ce termin concediul de doi ani pentru creșterea copilului. I-am explicat că nu mă ajung cu banii, că trebuie să dau milioane de lei pe vaccinurile copilului, că laptele, cerealele, legumele, fructele, toate lucrușoarele pentru bebici costă mult, însă argumentele mele n-au avut niciun ecou. În cele din urmă am înțeles că e mai bine să iau 85 la sută din salariu sau cât o mai rămâne după ce se va tăia din indemnizația pentru mame decât să fiu disponibilizată. Că doar n-o să țină criza asta o veșnicie, iar eu sunt tânără! Când am intrat în concediu aveam un salariu bun, dar vă spun sincer că aș fi mulțumită și cu jumătate din el, la o adică, pentru că lucrez cu cifre și îmi dau seama că ele nu iartă. Nu vreau să dau lecții la nimeni, nu mă dau mare, însă cred că bugetarii, în loc să se avânte în greve, mai bine ar fi invitați la discuții cu specialiștii, chiar în sala Parlamentului ori a Senatului, unde oameni ca Mugur Isărescu, de exemplu, să le explice de ce e nevoie să strângem cureaua. Totuși, eu cred că din veniturile mici nu trebuie să se taie. Știe cineva, oare, câți dintre greviștii de ieri aveau salarii sub 10 milioane? Poate reușiți să ne informați și pe noi, că ar fi interesant de știut cine-i mână pe acești oameni la greve?".

"Am fost scuipată la ghișeu!"
V. V. mai are trei ani până când va îndeplini condițiile legale (actuale) ca să poată ieși la pensie. A născut și crescut doi copii și a lucrat "la ghișeu toată viața. Cine spune că viața de bugetar de ghișeu e ușoară sau că are leafă mare face o mare greșeală! Am suportat multe jigniri, am fost scuipată la ghișeu, de multe ori nu ridicam capul din facturi, dar mi-am văzut de treaba mea, nu am răspuns la scandalagii. E adevărat că am colege mai tupeiste, care nu rămân fără replică în fața oamenilor care vin să-și plătească dările, dar eu am preferat să nu fac atmosferă și cred că am procedat corect. Aș fi vrut să merg la greva generală, la București, dar o problemă de sănătate m-a reținut. Eu m-am născut prin zona Timiș, sunt mai înțelegătoare de felul meu, dar îndrăznesc să spun că nu e creștinește să se reducă toate salariile bugetarilor cu același procent. Nu trebuie umblat la salariile mici, cred că de aici au plecat nemulțumirile mari. Am în familie rude care lucrează la privat care ar fi vrut să facă și ei grevă, dar vă spun eu, privații îs fraieri că le e frică de patronii lor și nu ridică vocea. Au și ei nemulțumiri, să știți, ca și noi și nu e bine să ne învrăjbim, că și-așa viața e prea grea!".

"N-am cerut niciodată pomană de la stat!"
Are un magazin modest în Constanța și vinde articole de decorațiuni interioare. Chiar dacă din această activitate comercială nu a reușit să-și mărească averea, s-a declarat mulțumită că nu a fost o povară pe… capul statului, "cum sunt bugetarii. Iertat să-mi fie, dar în loc să se lupte în greve, să facă și ei ca mine, cine îi oprește dacă nu le convine câți bani primesc din buzunarele noastre? Vreau să faceți un top al bugetarilor bogați din Constanța și unul al privaților bogați. Dacă doriți, vă ajut și eu, cunosc o grămadă de bugetari cu mașini luxoase, terenuri, viloaie pe malul mării, iar acum cred că sunt primii la grevă! Mă doare că tot pe noi, cei din privat, care-i plătim, ne iau de fraieri! Vă rog să nu-mi dați numele, că orice se poate întâmpla pe criza asta!".

"Ei mănâncă cu două guri, iar noi ținem post negru?"
Mediul privat are alte reguli, la stat este altceva! La concluzia asta a ajuns D. A. Popa, care lucrează la o firmă de construcții de ani de zile: "Ce de probleme am avut și noi, nu vă spun, dar am reușit să ne men-ținem pe linia de plutire. Nu le-am tăiat lefurile la oameni, că mi-a fost frică să nu mă dea în judecată, dar nici nu le-am mărit, am renunțat la prime, la ajutoare în caz de nevoile fiecăruia, cum făceam în vremurile bune, la specializări, iar cheltuielile le-am drămuit la sânge. Nu înțeleg de ce bugetarii fac atâta scandal! Oare ei mănâncă cu două guri, iar noi ținem post negru? Chiar nu înțeleg că sunt plătiți din banii noștri, iar noi câștigăm mai puțin din cauza crizei?".
Totuși, D.A. Popa are un… dinte pentru cei care au avut ideea să se taie și din pensiile și salariile de subzistență, lucru cu care nu este, sub nici o formă, de acord: "Dacă n-o să se limpezească apele în sistemul bugetar, ne vom mânca unii pe alții, privați și bugetari, și până la urmă vom muri cu toții de gât!"

"Bugetarii cred că statul trebuie să le facă sluj!"
"România împărțită în bugetari și privați. Chiar dacă și la privat se mai fac greve, asta se întâmplă numai acolo unde sunt sindicate ca lumea. Bugetarii sunt bine organizați și reușesc să adune mulți oameni dacă vor să facă grevă. În privat sunt alte reguli, iar cei care vor să aibă de muncă trebuie să le respecte. La stat, merge și altfel, asta e durerea mare. Trebuie să se schimbe și mentalitățile bugetarilor, dacă vrem să depășim criza! Altfel, o să ne întoarcem mereu de unde am plecat sau chiar mai rău!" – F. Iepure.
v v v
Considerați că există diferențe între mentalitățile bugetarilor și ale celor care lucrează în mediul privat care trebuie urgent eradicate? Apreciați că pacea socială este posibilă în vremuri de criză profundă?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3069 secunde