"Mă pot angaja «part time» pe durată nedeterminată?"

232
"Am două oferte să muncesc patru ore pe zi, trebuie să aleg. Am copil mic și îmi convine programul, însă aș vrea să știu dacă am dreptul să cer contract pe durată nedeterminată sau legea obligă să mi se facă un contract pe durată fixă? Vă mulțumesc, S. Cristea".

v v v

În astfel de situații, potrivit specialistei în probleme de muncă Manuela Marcu, legea permite angajatorilor să încadreze salariați în regim "part time", adică serviciu prestat cu fracțiune de normă, atât prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată, cât și prin contracte pe durată determinată. Forma de contract depinde numai de felul cum decurge negocierea dintre angajator și viitorul angajat. Dincolo de asta, însă, legea obligă ca aceste contracte să fie încheiate în formă scrisă.

Drepturi proporționale cu timpul lucrat

De menționat că față de contrac-tul de muncă al unui angajat cu normă întreagă, salariatul cu timp parțial de lucru este cel al cărui număr de ore normale de lucru prestate, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este mai mic decât numărul de ore normale de lucru. Este însă o falsă idee că diferența de timp lucrat trebuie să atragă musai și diferențe în ceea ce privește drepturile de salari-zare. Potrivit legii, acestea se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Din păcate, cu toate că numărul angajaților cu timp redus de lucru este în creștere, specialista știe din experiență că mulți dinre taceștia se mulțumesc că au posibilitatea să câștige un ban și parcă au o jenă când se pune problema pretențiilor salariale. Toți cei implicați în astfel de contracte ar trebui să știe că au aceleași drepturi ca ale angajaților cu program normal de lucru, calculate după sistemul explicat mai sus. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Neînregistrarea demisiei, un abuz
Pagina a fost generata in 0.3903 secunde