Concurs Salariul, confidențial doar pentru unii?

326
Salariul, confidențial doar pentru unii? - salariu-1351548179.jpg

Articole de la același autor

"Pe de o parte, ni se spune că salariile sunt confidențiale, să stăm liniștiți, fiecare știe cât primește el, iar pe de alta, se ascute invidia din cauză că unii iau mai mult pentru aceeași muncă și se află. Dacă sunt confidențiale, iar salariatul nu se dă de gol, cine trebuie să asigure secretul? În plus, e corect să se facă un obicei din amânarea plății salariilor?" (A. Dănescu).

Salariul ar trebui să fie confidențial, o confirmă și experta în probleme de muncă, Manuela Marcu, angajatorul fiind obligat să ia toate măsurile necesare astfel încât această confidențialitate să se și asigure. Însă, în situații în care se impune promovarea intereselor și apărarea drepturilor salariaților, confidențialitatea salariilor nu poate fi opusă sindicatelor sau, după caz, reprezentanților salariaților, în strictă legătură cu interesele acestora și în relația lor directă cu angajatorul. Din păcate, oamenii mai vorbesc, iar diferențele de venituri au creat dintotdeauna disensiuni între salariați, ne-a mai spus experta.

Prioritate

De reținut că legea obligă ca salariile să se plătească înaintea oricăror altor obligații bănești ale angajatorilor. Referitor la componența salariului (leafa reprezintă contraprestația muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă), acesta trebuie să cuprindă venitul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri. De asemenea, fiecare salariat are dreptul la un salariu lunar exprimat în bani. 

De reținut că la stabilirea și la acordarea salariului este interzisă orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau respon-sabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală. Corect și legal este ca salariile să se stabi-lească prin negocieri individuale sau /și colective între angajator și salariați sau reprezentanți ai acestora. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Neînregistrarea demisiei, un abuz
Joi, 04 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : La muncă egală, plată egală?
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : "Cum adică, n-am dreptul la șomaj?"
Pagina a fost generata in 0.3714 secunde