Maidanezii României, subiect blocat. Aflați cum stăpânesc suedezii fenomenul

2461
13
Maidanezii României, subiect blocat.  Aflați cum stăpânesc suedezii fenomenul - 9martiefondbun-1331305429.jpg
Odată cu venirea primăverii, la câini începe "sezonul fătărilor", ceea ce înseamnă că vor fi și mai mulți maidanezi pe străzi. Disperați de această perspectivă și în egală măsură sceptici că autoritățile vor gestiona vreodată echilibrat acest fenomen, cititorii continuă să se întrebe de ce la noi nu se poate, în schimb, în alte țări există legi care protejează atât câinii, cât și oamenii. Astăzi, Ildiko Bădescu a dorit să atragă atenția asupra legislației Suediei, cu reguli foarte bine puse la punct, care, pentru România, ar părea că țin de domeniul științifico-fantastic.

Toți câinii sunt înregistrați

Așadar, în Suedia, legislația obligă ca toți câinii să fie înregistrați la Biroul de Agricultură. La ureche, fiecare animal are, prin intermediul unui cip sau al unui soi de tatuaj, un număr de identificare. Interesant este că, la înregistrare, câinele are un proprietar. Dacă un suedez vrea să îi dea unui prieten un cățeluș, trebuie să treacă pe la Birou pentru a declara noul proprietar.

O serie de facilități

De asememea, legea prevede că un câine nu trebuie lăsat singur în casă mai mult de cinci ore. După promulgarea acestei legi, suedezii au venit cu diverse metode pentru a o respecta. Mulți au făcut presiuni la firmele pentru care lucrează, iar unele companii au creat spații speciale pentru îngrijirea animalelor. Angajatul vine la muncă împreună cu câinele, îl lasă în spațiul special creat pentru animal, iar în pauze îl vizitează. Cei care nu au găsit înțelegere la locul de muncă au la dispoziție centrele de zi pentru câini. Contra cost, câinii sunt ținuți aici precum copiii de grădiniță. Comparația nu e deplasată, e posi-bil să îți duci câinele la un centru cu program prelungit, de pildă.

Există și câini care muncesc

Este vorba despre câinii folosiți de poliție sau de firmele de securitate. Însă, în nordul Suediei, sunt proprietari de câini care folosesc animalele la vânătoare de elani. Și pentru ei există legi. Deși sunt ținuți în captivitate, adăposturile pentru acești câini trebuie să fie foarte încăpătoare, iar cuștile în care dorm să fie neapărat izolate termic. Aceleași condiții se aplică proprietarilor de câini pentru sanie (celebrii Husky, dar nu numai).

Legarea în spații închise, interzisă

Legea suedeză pentru protecția animalelor interzice legarea câinelui în spații închise, iar când este ținut afară, nu trebuie ținut legat mai mult de două ore. În acest timp, proprietarul trebuie să se asigure că animalul nu este rănit. Cățeii mai mici de șase luni pot fi legați doar ocazional, în anumite situații prevăzute în lege (înainte de un concurs, de o expoziție sau de antrenament, de pildă). Cel puțin doi pereți ai cuștii trebuie să fie în permanență acoperiți, iar câinele ținut în cușcă trebuie scos la plimbare la fiecare două ore.

Țară fără câini abandonați

Suedia nu are câini abandonați deoarece proprietarii care își lasă câinii pe străzi sunt sever pedepsiți, cu amenzi uriașe (mii de euro). Există însă locuri unde poți lăsa animalul dacă nu mai poți avea grijă de el. De exemplu, dacă un suedez află că suferă de o boală și trebuie să meargă des la tratament, își duce câinele la un adăpost. Acolo ajung și câinii luați de polițiști de la toxicomani (considerați inapți să crească un animal de companie), cei ai căror proprietari au murit sau animalele care fug de acasă.

Închisoare pentru acte de cruzime

Suedezii pedepsesc actele de cruzime împotriva animalelor cu până la doi ani de închisoare. Pedeapsa maximă nu a fost încă acordată, deși au fost câteva cazuri de cruzime care au făcut furori în presa națională. De exemplu, un jocheu și un antrenor de cai au fost amendați după ce inspectorii au constatat că loveau prea tare caii cu biciul. Au fost, de asemenea, câteva cazuri în care inspectorii au găsit cai și vite înfometate. De menționat că inspecția animalelor are loc în fiecare an.

Aceste condiții sunt parte a normalității în Suedia. Credeți că ar putea fi copiate vreodată și de România?

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
admirator
10 martie 2012
uite o tara civlizata

Un exemplu demn de urmat. Dar nu ati precizat daca la ei se eutanasiaza, sau nu. "Amnezie"? Cand veti spune adevarul, tot adevarul si numai adevarul, vom gasi -si noi- drumul spre normalitatea nordica. Cu jumatatile de masura, si de adevar, raminem in baltoaca imunda din Romania... Pacat, era un articol interresant. Poate veti reveni, cu precizari suplimentare. (Se eutanasiaza sau nu? Cine suporta costul vaccinurilor. Ce se face cu cateii supranumerar etc...)

4D
10 martie 2012
Scandinavia

Se eutanasiaza! In toata Scandinavia (Danemarca, Norvegia, Suedia si Finlanda) se eutanasiaza toate animalele fara stapan. Dupa ce sunt tinute o sapatmana in adaposturi specializate si daca nimeni nu le revendica sau ne le cumpara, animalele (caini, pisici, etc) sunt eutanasiate. In Norvegia nimeni nu poate introduce un animal in tara daca nu trece printr-o carantina de doua saptamani... Este o diferenta enorma intre Scandinavia bogata si civilizata si Balcani, doua lumi care desi se afla impreuna in Europa, in realitate sunt separate prin mentalitate, educatie si mai ales cultura muncii...

nsd
10 martie 2012
Sa vorbiti in soapta

In Romania a luat fiinta Inchizitia Animalelor.Inchizitia Animalelor fara stapan,sau Tribunalul Animalelor este activ.De cand muscatura cainelui fara stapan a devenit constitutionala,despre micutii teroristi trebuie sa vorbiti in soapta.Ati numarat de curiozitate cati oameni au murit muscati de caini,in primele trei luni ale anului 2012 ? Va spun in soapta,ca sa nu ma auda Inchizitia Animalelor. Anul asta,au murit cinci oameni din care majoritatea au fost copii.Bazele Inchizitiei Animalelor au fost puse la punct de tovarasul Victor Contra,de Brigitte Bardot,de cateva ONG-uri si de avocata animalelor,miloasa Paula Iacob.Sa va spun tot in soapta,ce am patit zilele trecute.M-a pus naiba sa alung un caine care se pregatea sa-si faca nevoile acolo unde obisnuia el,pe o alee de la intrarea in scara blocului meu.De la un balcon,m-a observat o crescatoare de animale fara stapan.M-a facut albie de porci,m-a amenintat ca ma reclama la Politia Animalelor.Am chinuit animalul,cat va suferi bietul animal daca l-am alungat. Acum,o sa-l doara burtica pentru ca "tine" in el. I-am recomandat crescatoarei de animale fara stapan sa-si invete cainele sa "faca" la olita.Nu a inteles nimic.Mi-a raspuns ca animalul,doar ce a fost castrat,si m-a injurat inca odata.

sssssst
10 martie 2012
va referiti

la Paula/turnatoarea? SOV/agentul omoritor de raketzi? Vadim/securistul voluntar? ETC. Nu este curios ca toti cei care sustin maidanezii au fost securisti, actori ceausisti si alte boraturi comunisto/securiste? sa intelegem ca ei sifoneaza banii publici si tin sub control parlamentarii si CCR? Ba chiar si pe Basescu, care promulga o lege de 2 bani, prin care se condamna amantii sotiilor "cinstite" (asta da violenta conjugala; menage a trois) dar nu corecteaza urgent si promulga legea adunarii de pe strazi a maidanezilor.....?!!! Suntem in cea mai deplina dictatura maidaneziota!

pufy
10 martie 2012
s-al

M-a alatul celor care s-au saturat sa calce in c..... de ciine pe alee pe trotuar ,pe iarba si celor care trebuie sa mearga cu grija pe strada sa nu care cumva sa streseze potaile si le transmit celor cu grije de maidanezi S-AI PUPE IN CUR

ssssssssssssst
10 martie 2012
@pufyy

nu, ca le place! sa-i pupe-n botu cu care halesc merda umana! Dar prezidentii ce fac (al tarii, al CCR) cand stiu ca atiti oameni au murit, din cauza maidanezilor, in citeva luni? Nu se sinchisesc? De altfel, vad ca este o adevarata Inchizite Animala: primul comentariu doar intreaba de eutanasierea din Scandinavia si s-a trezit cu un minus. ?!!!! Toata presa tace malc si nu mai zice nimic de victimele umane ale maidanezilor. MRU nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase! (Utecistii de azi, comunistii de maine! cum sa ia masuri impotriva maidanezilor furnizori de dividende murdare fostilor tovarasi?) Idem Base sau ala de la CCR care avea tupeul sa spuna ceva de civilizatie si maidanezi... (Se pare ca nu stie ce e aia adevarata civilizatie.) Iar PDL=ul, singur in Parlament, a uitat de maidanezi...Si ca trebuie doar sa corecteze o lege de adunare a javrelor de pe strazi. Frumoasa tara, pacat ca are elite... Si ce elite!!!!!!!!!!!!!!!!

Tziganu de mazare sa-i pupe in cur
10 martie 2012
Jos jegosii!

Mergeti la vot sa-i dam jos pe boschetari (alde mazare), corupti, corupatori (din nou mazare), incapabili (dnm) si milosi de javre (dnm)! Cu lenea nu se schimba nimic! Sa ne organizam, cei cinstiti, civilizati, curati si sa aratam lumii ca si noi putem intra in randul lumii bune. Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu!

eu
11 martie 2012
taranoi

tu esti curat si cinstit? Norocul vostru CEausescu ca v-a scos din balegar si acum va prefaceti ca sunteti domni de oras. Toparlani ordinari

Răspuns la: Jos jegosii!
Adăugat de : Tziganu de mazare sa-i pupe in cur, 10 martie 2012
Mergeti la vot sa-i dam jos pe boschetari (alde mazare), corupti, corupatori (din nou mazare), incapabili (dnm) si milosi de javre (dnm)! Cu lenea nu...
MURITI
17 martie 2012
MURITI

MURITI

Vasd
26 martie 2012
ASTEPTAM SOCIETATEA CIVILA!

Daca doriti eradicarea fenomenului animalelor domestice fara stapan, contribuiti la presiunea asupra autoritatilor pentru STERILIZAREA "IN COVOR" pe tot teritoriul Romaniei, implementarea programelor educationale privind etologia si ecologia (lucrarile lui Konrad Lorenz sunt edificatoare in aceasta privinta), samd! Va asteptam IN STRADA, intr-un efort colectiv al societatii civile de a impune o legislatie corecta, onesta, fundamentata pe valorile cultural-stiintifice moderne, in care IRESPONSABILITATEA sa fie drastic sanctionata, iar cetatenii care doresc sa se implice in ameliorarea situatiei sa fie sprijiniti, indrumati si ajutati!

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7603 secunde