Cum va scăpa Primăria Constanța orașul de maidanezi?

5061
48
Cum va scăpa Primăria Constanța orașul de maidanezi? - cainicomunitari4-1328881198.jpg
De cât timp va fi nevoie pentru a merge pe stradă fără teama că am putea fi atacați în orice moment de maidanezi? Deși întrebarea este pe buzele majorității constănțenilor, un răspuns clar s-ar părea că nu va fi dat prea curând.

Ani de zile, rezolvarea problemei maidanezilor a fost pasată de colo-colo. Cu chiu, cu vai, Camera Deputaților a adoptat, anul trecut, o lege care permitea autorităților locale să eutanasieze câinii comunitari. În ecuație a fost inclusă imediat Curtea Constituțională, al cărei verdict de neconstituționa-litate a acestei legi a făcut ca nimic să nu se schimbe în privința câinilor comunitari. Argumentele judecătorilor au făcut trimitere la conceptele de demnitate și civilizație, cu accentuarea valențelor privind relația om-câine: "Demnitatea umană, sub aspect constituțional, presupune și relația omului cu mediul înconjurător, inclusiv cu lumea ani-mală. Asta implică, în privința ani-malelor, responsabilitatea morală a omului de a îngriji aceste ființe într-un mod de natură a ilustra nivelul de civilizație atins". În traducere, legiuitorul este obligat, ca și cerință constituțională, să implice și să responsabilizeze autoritățile publice locale, inclusiv prin sancțiuni de natură contravențională sau penală, pentru a se evita recurgerea la măsura eutanasierii. Ieșind din meandrele juridice, eutanasierea ar trebui aplicată numai în ultimă instanță, după ce toate celelalte soluții ale autorităților locale au fost epuizate. Oamenii care au avut "norocul" de a fi atacați de câini ori, mai rău, care și-au văzut copiii încolțiți și chiar mușcați, nu au nicio reținere în a susține, în continuare, eutanasierea. Pe de altă parte, iubitorii de animale fac zid în fața bieților maidanezi, respingând cu înverșunare omorârea acestora, lucru absolut normal.

Fiecare se apără cum poate

Cu tot regretul față de bietele animale, oamenii se văd nevoiți să se înarmeze, pentru a se descurca singuri în fața eternului dușman. Necunoscătorii reacțiilor maidane-zilor au asupra lor o bâtă, cu care să lovească animalul la nevoie. Este total contraindicat, atrage atenția dresorul Ziadin Murat, vicepreședinte al Clubului de Dresaj Canin. De ce? Pentru că atât câinii cu stăpân, cât și maidanezii, dacă sunt loviți, atacă cu bestia-litate. De departe, lucrul care-i scoate cel mai tare din pepeni pe patrupezi este senzația că propriul teritoriu le este încălcat de cineva care nu face parte din… haita lor, iar fuga și agresivitatea oamenilor nu fac decât să le sporească la maximum dezlănțuirea. De aceea, dacă vă aflați într-un asemenea moment, rămâneți calmi și, mai ales, nu loviți animalul.

Pe de altă parte, cunoscătorii au tot timpul în geantă un pachețel cu mâncare, un adevărat antidot la agresivitatea maidanezilor. O altă categorie de oameni înroșesc liniile telefonice ale primăriei, cerând imperios intervenția hingherilor într-un loc sau altul.

Ce fac autoritățile?

Nimic nou sub soare la Constanța în această privință, lucrurile se desfășoară după vechile reguli. Adică, Ecarisajul face exact ce a făcut și până acum, mai adună din câinii de pe străzi, îi duce la Biobază, unde sunt sterilizați (gurile rele spun că, în ziua de azi, o grămadă de cățele sterilizate fată!), iar dacă, între timp, nu sunt adoptați, sunt retrimiși… în teritoriu. Nu știm dacă o fac și din proprie inițiativă, dar susțin că se străduiesc să ajungă la fața locului când sunt solicitați. Astfel, am fost asigurați de Serviciul de Ecarisaj din cadrul primăriei că, zilnic, se ridică cel puțin 20 de maidanezi de pe străzi, numărul solicitărilor fiind de cel puțin zece pe zi. Practic, nu există zi în care oamenii să nu ceară, de regulă telefonic, dar și personal, intervenția hingherilor, solicitările vizând toate zonele orașului, dar în mod special cele unde sunt construcții părăsite sau neterminate, o mană cerească pentru câini, mai ales pe vreme rea.

Mai mult, câinii maidanezi nu par a fi o prioritate pentru aleșii locali nici în 2012, bugetul alocat pentru această problemă fiind la fel ca cel din anii trecuți. Adică lucrurile se vor rezolva la fel.

Tot mai mulți maidanezi, răpuși de ger

Unii cred că gerul îi transformă pe câinii fără stăpâni în adevărați lupi, oricând gata de atac. Total fals! Ziadin Murat precizează că gerul îi moleșește pe maidanezi, iar ani-malele mor și din cauza frigului excesiv, dar și a lipsei de hrană și de apă, practic se deshidratează. Agresive pe vreme rea sunt într-o oarecare măsură femelele cu pui, în rest: "Maidanezii stau pe marginea trotuarului și… cerșesc, unii iau pietre și dau în ei fără niciun motiv, iar când le-am atras atenția, au înce-put să mă drăcuiască, motivând că sunt prea mulți câini pe străzi".

Ne tot învârtim într-un cerc vicios, iar până la găsirea unei soluții, oamenii continuă să fie încolțiți de animalele hămesite, iar maidanezii continuă să fie victimele gerului, ale lipsei de hrană, de apă… 

Comentează știrea

48 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
Mika
10 februarie 2012
cui foloseste ura?

Ne razbunam pe biete fiinte fara aparare in incercarea de a scapa de frustarile de zi cu zi. Sefii ne calca in picioare, guvernantii isi bat joc de noi, familiile sunt cuibare de rautate si egoism. Toata aceasta suparare adunata in fiecare se revarsa asupra copiilor si animalelor fara stapan. Ei nu pot protesta. Asta am ajuns dupa 22 de ani de democratie: o haita fara stapan, muscam in stanga si in dreapta fara discernamant. Dupa noi potopul...

eu,cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN
11 februarie 2012
primarului vesnic absent si drogy,primariei cu cohorta de angajati care nu fac nimic si ecarisajului care toaca frunze la (culmea ironiei!)caini:))..

Eu, ca un caine maidanez ce ma aflu pe strazi, declar urmatoarele: 1. sunt un caine al nimanui, deci nimeni nu este responsabil de comportamentul meu pe strazi 2. mi-e foame intotdeauna! caut oriunde si ma bat cu ceilalti caini pentru mancare, iar daca nu gasim, atunci atacam oamenii in speranta ca vom gasi ceva prin plasele lor. Daca nu, atunci macar sa ii capsam bine sa ne tina minte! 3. noi, cainii, avem simtul teritoriului foarte dezvoltat. Orice intrus nu este binevenit si trebuie muscat. Exceptie fac (nu e sigur niciodata insa) babele fara ocupatie care ne mai dau de mancare dimineata. 4. avem o mare ura pe biciclisti si motociclisti: trebuie dati jos de pe ciudateniile astea cu doua roti! 5. nu suportam oamenii care poarta gluga sau care vin cu plase mari de la piata: trebuie capsati urgent! 6. noaptea ne vine cheful cel mai mare sa urlam la luna, sa ne batem intre noi sau cu alte haite din vecinatate (sa moara de oftica aia de se duc a doua zi la scarbiciu) 7. ne place foarte mult sa atacam din spate, iar daca si reusim sa muscam, crestem pe scara ierarhica din haita 8. ii uram foarte tare pe cei da la ONG-uri care pretind ca ne iubesc, dar ne lasa pe strazi singuri, fara hrana! Iarna inghetam de frig, iar vara ne sufocam de caldura, iar ei se scalda in banii alocati pentru ingrijirea noastra! 9. nu ne intereseaza ca ne rahatim pe orice trotuar si strada, important e sa fie cat mai mult si sa ramana acolo, ca sa se stieeee...ca suntem prezenti! 10. suntem stapanii strazilor si deci toata lumea trebuie sa se dea la o parte din fata noastra! De exemplu: ne place unora dintre noi sa alergam dupa masini ca sa muscam din cauciucuri, iar daca se nimereste vreun nefericit in goana noastra dupa masina, ne multumim atunci cu el! Avand in vedere ca m-am saturat pe strazi, va rog faceti ceva: ori ma duceti intr-un adapost si ma ingrijiti, ori ma eutanasiati! Daca nu sunteti in stare sa ma ingrijiti cum trebuie sau sa ma dati in adoptie unor stapani responsabili si sanatosi la cap (care nu imi vor da drumul inapoi pe strazi), va rog din toata inima sa ma eutanasiati! Va multumesc!

constantean
11 februarie 2012
o sa ne facem singuri dreptate

Locuiesc in Tomis 3 si , de o perioada a venit in cartier un maidanez foarte agresiv. Daca se intampla sa muste pe cineva din familie il omor cu mana mea . Sa vina vreun iubitor de maidanezi sa comenteze...daca are curaj.

Carmen
11 februarie 2012
CUI PRODES in fond acest articol?

In loc sa faceti articole repetate despre aceasta falsa problema, mai bine implicati-va si faceti voi dragi ziaristi niste anchete ziaristice la ALFMOB. Cum nu stiti ce e ALFMOB? Ia vedeti voi acolo cum sunt tratate animalele, cum se iau bani cu ghiotura de la cei ce doresc sa ia caini de acolo...cum e cu evaziunea fiscala... si multe, multe altele. Doar sunteti ziaristi adevarati nu? Ori poate ma insel... Cat despre comentatorul nr. 2 (ale catui regurgitatii le vad pentru a doua oara), zic: Esti unul dintre cainii pe care i-as "eutanasia" cu bata! Asa esti de convingator! Se pare ca "exema portocalie" cuprinde tot mai mult mintile bolnave ale concetatenilor mei... Nu vad de ce nu se promoveaza niste solutii reale. Oare nu mai bine inchideti voi ziaru' asta si faceti ceva util urbei, daca tot credeti ca avem o problema? Si, las' ca apoi s-o afla ce bine ati gestionat voi problema. Zau, ca n-avem nici macar o filiala a vreunei asociatii de protectie a animalelor in Constanta. Oare de ce? Si sa nu-mi spuneti ca Mazare e vinovat! Pe el nu-l intereseaza. Ce-l intereseaza a demonstrat ca STIE sa rezolve. Si asta nu puteti contesta!

parlamentar
11 februarie 2012
Legi după legi și deasupra alte legi !

La noi ca la nebuni. Legea maidanezilor care a fost găsită neconstituțională de boșorogii de la C.C. nu mai poate fi aplicată. Din căte am citit în presă cu vreo 2-3 ani în urmă a mai fost votată o lege a maidanezilor și promulgată de președinte, și nu a fost reclamată de nimeni la C.C., care prevede ca primăriile să strângă maidanezii în adăpost să-i țină 15 sau 30 de zile și dacă nu vine nimeni pentru "înfiere" să fie eutanasiați. De ce nu se aplică legea respectivă ??

6. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

am
11 februarie 2012
un subiect delicat

Felicitari, pentru modul in care informati opinia publica. Se impun citeva observatii. In primul rind, CCR nu legifereaza! Nu are nici un drept de a vota o lege. Ea trebuie sa verifice daca legea votata de majoritatea Parlamentului este conforma cu Constitutia. ATIT! Prin urmare, recomandarile CCR si referirea la un text de lege care nu este cuprins in Constitutie, este o grava depasire a atributiilor legale. Si nu trebuie respectata. O ingerinta nelegala in treburile Parlamentului. Atita timp cit in Constitutie nu exista nici o referire la raportul om/animale, CCR nu are voie sa faca ea astfel de trimiteri. De altfel, tari cu un nivel de civilizatie mult mai mare decit Romania, utilizeaza eutanasierea animalelor. Si nu doar a cainilor fara stapin. Iar Constitutia, obliga printr-un articol clar stipulat, obligativitatea Romaniei de a prelua legislatia tratatelor la care este parte, chiar daca in tara nu exista legea respectiva. Deci? Personal, cred ca CCR isi depaseste atributiile. Ea a returnat legea la Parlament, pentru a fi refacuta. Cum, este treaba legislativului, iar CCR nu este legislativ. Este de mentionat aspectul politic: USL a sesizat CCR cu privire la neconstitutionalitatea legii eutanasierii. USL apara -cu indirjire- "dreptul" maidanezilor de a fi liberi pe strazi. Deci, electoratul, va sti pe cine sa voteze la localele ce se apropie. Ca si la generalele din toamna. Mai ales cei muscati si rudele lor. Revenind la problema raportului om/animal, CCR trebuie sa ia act de faptul ca in toate rezervatiile naturale din lume, toate asociatiile de protejarea animalelor (alea serioase, care cheltuie milioane de dolari anual din fonduri proprii, nu cele care sifoneaza banii publici) recurg la eutanasieri (de obicei prin impuscare), cind numarul animalelor protejate depaseste densitatea optima. In interesul animalelor. Deci? Dincolo de problema discutata, este o problema de natura juridica: cum se poate rezolva un litigiu, in cazul in care CCR isi inclaca atributiile? (In afara de actionarea in judecata a CCR de catre victimele umane ale maidanezilor sau rudele lor, cind victimele mor. pentru ca-n tara asta au murit multi oameni -femei, copii, batrini- agresati de maidanezi.) De asemenea, tot dreptul animalelor cere ca animalele cu boli transmisibile (jigodia, turbarea etc.), cu boli care provoaca o nare suferinta si un tratament extrem de costisitor, animalele agresive -si pentru om si pentru celelalte animale- sau animalele care sufera prea mult (ger, foamete) sa fie eutanasiate. Este o practica mondiala, general recunoscuta. Este aberant ce se intimpla in Romania contemporana.

doi
11 februarie 2012
vv

de ce a refuzat primaria constanta fundatia vier pfoten care vroia sa sterilizeze gratuit cainii ?pt ca se spala bani la biobaza ...

NSD
11 februarie 2012
Vier Pfoten si altii

Vier Pfoten si altii sa faca bine sa-si asume toata responsabilitatea in cazul cand maidanezii raman in strada.Vier Pfoten si altii sa suporte toate cheltuielile de spitalizare si cheltuielile cu igienizarea spatiilor publice ocupate de cainii fara stapan.Vier Pfoten si altii trebuie sa inteleaga ca un oras nu este o padure cu animale salbatice si ca toate animalele,trebuie sa aiba un stapan.Vier Pfoten si altii nu sunt proprieatarii spatiilor publice.Toti platim aceleasi taxe si impozite dar cerem in schimb siguranta si curatenie pe strada.In tot cazul, toata povestea asta nu va lua sfarsit decat in ziua cand Vier Pfoten sau un primar va raspunde in fata justitiei si vor plati cu varf si indesat pentru victimile agresiunii cainilor maidanezi.Este cazul sa ne gandim la un fond de ajutorare al victimilor cainilor fara stapan.Cred ca un avocat bun si bine platit ne va rezolva aceasta problema.

Andra
11 februarie 2012
adapost?

dar la un adapost nu s'a gandit domnu' primar? toate orasele care se "respecta" au macar un adapost... daca sunt bani pt petrecerile lui prin honolulu sau pe unde pleaca, nu cred ca nu se gasesc si pt asa ceva. ar mai reduce nr cainilor, si cred ca ar fi si voluntari care ar ajuta la adapost...

48 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 04 Februarie 2012
Stire din Social : Locuințele ANL, scoase la vânzare
Pagina a fost generata in 0.4481 secunde