Colțul constănțeanului supărat

316
Dacă părțile nu convin asupra reînnoirii contractului de închiriere, chiriașul este obligat, potrivit Legii locuinței, să părăsească spațiul închiriat, însă doar la expirarea termenului contractual, nicidecum atunci când i se năzare proprietarului. Asta, dacă nu a încălcat vreo clauză din contract.

"Când am închiriat apartamentul, acum trei ani, titularul contractului era tata, iar eu, mama și sora mea apărem că vom locui împreună cu titularul, așa cum cere legea. A dat necazul peste noi și a murit tata. Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, proprietarul ne-a somat să eliberăm apartamentul, că vrea să-l închirieze la alții, care îi dau mai mult. Pe motiv că titularul contrac-tului nu mai e în viață, noii chiriași au început să-și care bagajele peste noi, însă nu le-am deschis. Noi avem contract în regulă, am plătit la fisc și vrem să știm dacă în condițiile în care a murit titularul, trebuie să eliberăm casa? (Daniel Moscu).

v v v

Pentru a evita astfel de situații, se recomandă ca închirierea locuințelor să se facă pe baza acordului dintre proprietar și chiriaș, consemnat prin contract scris, înregistrat apoi la organele fiscale. Or, una dintre clauzele ferme ale unui asemenea document este perioada valabilității, care trebuie respectată de proprietar atâta vreme cât și chiriașul respectă cu sfințenie obligațiile care îi revin. Cum, în cazul de față, proprietarul nu are a reproșa nimic chiriașilor, nerespectarea acestei clauze este un abuz. Asta, din cauză că, potrivit Legii locuinței, la decesul titularului contractului de închiriere, după caz, închirierea continuă în beneficiul soțului sau al soției, dacă a locuit împreună cu titularul; în beneficiul descendenților sau al ascendenților, dacă au locuit împreună cu acesta sau chiar în beneficiul altor persoane care au avut același domiciliu cu titularul cel puțin un an și care au fost înscrise în contractul de închiriere. Probabil că proprietarul apartamentului în discuție mizează pe faptul că, în cazul decesului titularului, contractul de închiriere încetează în termen de 30 de zile de la data înregistrării, fără să ia în calcul că acest lucru e posibil numai dacă alte persoane care au stat cu titularul nu solicită să rămână în continuare chiriașii acelui spațiu. Dacă astfel de probleme nu se rezolvă pe cale amiabilă, se poate merge în instanță.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 04 Februarie 2012
Stire din Social : Locuințele ANL, scoase la vânzare
Pagina a fost generata in 0.3557 secunde