Meniul zilei

385

Cartofi noi cu unt și mărar
Ingrediente: 500 g cartofi noi, cât mai mici, 50 g unt sau ulei, mărar, pătrunjel. Mod de preparare: Cartofii noi se pun într-un castron cu apă rece sau călduță, li se rade coaja subțire cu cuțitul, se spală bine și se scurg. Cartofii mai mari se taie în jumătăți sau sferturi, apoi se pun într-o cratiță smălțuită sau din tuci împreună cu untul topit sau untdelemnul, amestecându-se ca să se ungă cât mai bine; numai astfel se rumenesc frumos. Apoi, cratița se introduce în cuptor, la foc mijlociu și se lasă circa 20 de minute, amestecând cartofii din când în când, pentru a se rumeni uniform. Când sunt gata, se presară cu mărar sau pătrunjel tăiat mărunt și se servesc fierbinți, cu diferite fripturi, chiftele, ochiuri etc.

Spaghetti cu ton, usturoi și lămâie
Ingrediente: 250 grame spaghetti, 6 căței de usturoi mari, un ardei iute, o lămâie, o conservă ton de aproximativ 200 grame  (preferabil bucăți), 6 linguri de ulei de măsline, o legătură pătrunjel tocat, sare, piper proaspăt măcinat, 4 linguri de parmezan ras (pentru servire) Preparare: Fierbeți pastele al dente. Păstrați șase-opt linguri de apă în care au fiert pastele. Scurgeți lichidul din conservă. Tocați ardeiul iute, extrageți zeama de lămâie. Curățați usturoiul și tăiați fiecare cățel în două. Puneți usturoiul împreună cu uleiul într-o tigaie și încălziți la foc mic pentru a extrage gustul din usturoi. Scoateți și aruncați usturoiul. Nu lăsați usturoiul să-și schimbe culoarea deoarece va deveni amar. Adăugați ardeiul iute și sotați-l un minut. Adăugai zeama de lămâie, tonul, șase linguri de apă în care au fiert pastele, verdeață, sare și piper. Puneți pastele fierte și scurse în tigaie și amestecați ușor, pe foc, timp de trei minute, până când pastele absorb lichidul. Pastele cu ton, usturoi și lămâie se servesc imediat presărate cu parmezan ras.


Blinele
Ingrediente: 200 g făină de grâu, 200 g făină de secară, 15 g drojdie, 3 ouă, 30 g smântână, 40 g unt, sare. Mod de preparare: Într-o cratiță se pune făina de grâu, se face o gropiță în mijloc, în care se va pune drojdia dizolvată în apă caldă. Totul se amestecă, după care se acoperă cu un șervet curat și se lasă la cald aproape două ore. În acest timp, aluatul va trebui să crească încă o dată cât a fost. După ce a crescut bine, se adaugă făina de secară, gălbenușurile, smântâna, sarea și albușurile bătute spumă. Se lasă apoi să se odihnească încă 20 de minute. Se încinge puțin unt într-o tigaie, se ia cu lingura din aluat și se prăjesc ca pe clătite, însă mai groase decât cele obișnuite. Blinelele se servesc de obicei cu smântână și pește afumat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 18 Aprilie 2012
Stire din Cetățenești : Durerea de stomac la copii
Pagina a fost generata in 1.635 secunde